Laboratorium w Grójcu – otwarte!

O celu, jaki przyświecał założeniu laboratorium informowali w Małej Wsi Leszek Barański i jego syn – Piotr
O celu, jaki przyświecał założeniu laboratorium informowali w Małej Wsi Leszek Barański i jego syn – Piotr
Niepozorny, najnowocześniejszy, błyskawiczny, sterylny, wszechstronny – słowa te były 18 lutego br. najczęściej używane przez dyrektor, Karolinę Felczak-Konarską, podczas prezentacji nowo otwartego laboratorium diagnostycznego Instytutu Agronomicznego Fertico w Grójcu. O celu, jaki przyświecał założeniu laboratorium informowali w Małej Wsi Leszek Barański i jego syn – Piotr (fot. 1).
Zebrani w Małej Wsi, przed zwiedzaniem nowego laboratorium
Fot. 2. Zebrani w Małej Wsi, przed zwiedzaniem nowego laboratorium

Rzeczywiście, zebrani (fot. 2) na uroczystym otwarciu laboratorium w Grójcu mogli być pod wrażeniem… Najnowocześniejszy sprzęt, niepozornie wyglądający ma takie możliwości analityczne, że jak informowała K. Felczak-Konarska (fot. 3), czas oczekiwania na uzyskanie wyników badań zostanie bardzo skrócony. Taki efekt jest możliwy dzięki właśnie super nowoczesnemu sprzętowi, w jaki zostało wyposażone laboratorium. Śluzy, izolacja poszczególnych etapów badań gwarantują ich precyzję i sterylność wykonania, a wyniki będą adekwatne do rzeczywistego stanu analizowanych próbek.

Dyrektor Karolina Felczak-Konarska przed wejściem do laboratorium
Fot. 3. Dyrektor Karolina Felczak-Konarska przed wejściem do laboratorium

Laboratorium powstało z myślą m.in. o rolnikach, ale możliwe jest także badanie w nim wszelkich produktów spożywczych w formie prostej i wysoce przetworzonej.

W Laboratorium IA Fertico znajdują się 4 odrębne pracownie diagnostyczne i analityczne, którym nadano odpowiednio nazwy:

SPECTRAPIDTM (analiza spektrofotometryczna); zajmie się badaniem zawartości makro- i mikroelementów w częściach roślin, glebie, wodzie. Wykonuje analizy różnego rodzaju parametrów jakościowych i ilościowych m.in.: pasz, nasion, ziarna zbóż, owoców.

DNAexpressTM (analiza molekularna DNA) prowadzi dokładną i szybką diagnostykę patogenów, np. z materiału roślinnego, jeszcze przed wystąpieniem symptomów choroby na roślinie. Ma możliwość wykrywania wszelkich patogenów, w tym wirusów. Z możliwości analitycznych tej pracowni z pewnością bardzo skorzystają producenci materiału rozmnożeniowego (szkółkarze) produkujący materiał nasadzeniowy z przeznaczeniem na rynek polski i zagraniczne. Zajmuje się także badaniem odporności agrofagów na substancje czynne środków ochrony roślin.

DIAGNOCELTM (analiza mikrobiologiczna), w tej pracowni będzie możliwa identyfikacja chorób roślin, diagnostyka podłoży i wody na obecność patogenów, badanie wyrobów konsumpcyjnych.

CHROMATRIXTM (analiza chromatograficzna), będą w niej prowadzone mikrocząsteczkowe badania – pozostałości środków ochrony roślin w materiale roślinnym, paszach, glebie, wodzie i produktach spożywczych; własności fizykochemicznych środków ochrony roślin; obecności mykotoksyn w płodach rolnych.

fot. K. Kupczak

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię