Strona główna Tagi Francja

Francja

Hiszpania przed Francją

W 2010 r. powierzchnia upraw kalafiorów i brokułów w Europie wyniosła 139 641 ha. To 6% więcej, niż w 2009 r., kiedy to odnotowano 131 868 ha. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), najwięcej gruntów pod tymi warzywami jest w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Wielkiej Brytanii oraz Polsce.

Pomidor i papryka po francusku

Uznanie producentów pomidorów i papryki zdobywają odmiany, które są łatwe w produkcji, plenne i odporne na choroby, dlatego też hodowla nowych kreacji jest ukierunkowana na te czynniki. Można się było o tym przekonać 6 lipca we Francji w stacji doświadczalnej firmy Clause, gdzie zorganizowano Dni Pomidora i Papryki.

Zielona Francja cz. II

W poprzednim odcinku, zamieszczonym w numerze 2/2006, zaprezentowałam ogólne spojrzenie na francuski "zielony" biznes oraz na produkcję szkółkarską roślin ozdobnych. Tym razem dokładniej przedstawiam jedną ze szkółek, które — towarzysząc członkom Związku Szkółkarzy Polskich podczas ubiegłorocznej wycieczki szkoleniowej po Francji — miałam okazję odwiedzić.