Strona główna Tagi Holandia

Holandia

Holandia największym eksporterem owoców i warzyw

Jak informuje Komisja Statystyczna Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNSD), w latach 2009-2012  największym światowym eksporterem i reeksporterem owoców (włączając w to owoce cytrusowe) i warzyw była  Holandia.

Holandia ma najzdrowszą żywność

Sposród wszystkich krajów na świecie Holandia ma najzdrowszą i najbardziej pożywną żywność. Ma też jej proporcjonalnie najwięcej. Holandia wyprzedziła Francję i Szwajcarię w najnowszym, opublikowanym we wtorek, rankingu organizacji Oxfam.

Różany bankrut

Jak donosi portal Hortidaily, jeden z większych producentów kwiatów ciętych róż, firma Saris Rozen z Venlo w Holandii, zbankrutowała.

Holenderski eksport ogrodniczy

Według ABN AMRO, w pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku Holendrzy wyeksportowali łącznie 1,563 mln ton owoców i warzyw świeżych wobec 1,665 mln ton w analogicznym okresie przed rokiem.

Holenderski rynek kapusty

Biała kapusta uprawiana jest w Holandii głównie z przeznaczeniem do przetwórstwa. Powierzchnia upraw tego warzywa w Holandii, z roku na rok utrzymuje się na raczej stabilnym poziomie. W latach 2000 -2012 obszar upraw zmieniał się z 1505 ha do poprzedniorocznych 1731 ha. W sezonie 2012/13 obszar upraw kapusty to 1640 hektarów.

Rosja ukarze Holandię embargiem na sery i tulipany?

9 października rosyjski nadzór zgłosił zastrzeżenia do jakości serów z Holandii. Dzień wcześniej rozpalił się konflikt w sprawie rosyjskiego dyplomaty, zatrzymanego przez holenderską policję.
 
O zastrzeżeniach rosyjskich służb wobec jakości holenderskich 

Rosja – Holandia: otwarty dialog

W bieżącym roku Holandia jest krajem partnerskim XV Rosyjskiej Wystawy Agroprzemysłowej „Złota Jesień” Podczas wystawy w moskiewskim Wszechrosyjskim Centrum Wystawienniczym odbędzie się rosyjsko-holenderskie forum „Agrobiznes Rosji i Holandii – otwarte perspektywy”. Jego celem jest zacieśnienie wzajemnych powiązań, przyciągnięcie inwestycji, stworzenie warunków sprzyjających prowadzeniu biznesu, rozszerzenie współpracy ekonomicznej.

Coraz więcej jagód w Holandii

W ostatnich kilku latach powierzchnia upraw czarnych jagód (borówka amerykańska) w Holandii wzrosła w rekordowym tempie. W roku 2012 łączna powierzchnia upraw tych owoców miękkich wyniosła 585 ha – to o 110% więcej wobec obszaru upraw z roku 2007 kiedy wynosił on jedynie 280 ha oraz o 257% więcej wobec danych sprzed dwudziestu lat - w roku 2002 jagody w Holandii uprawiane były na powierzchni 164 ha.

Mniejszy holenderski eksport produktów ogrodnictwa

W pierwszym półroczu bieżącego roku holenderski eksport owoców i warzyw zamknął się wolumenem 898 tys. ton wobec 985 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku - informuje FAMMU/FAPA.

Pomidory przez okrągły rok

Holenderskie gospodarstwo Wima Petersa zainwestowało w doświetlanie produkowanych przez siebie pomidorów śliwkokształtnych i koktajlowych lampami typu LED. Ta zmiana technologii pozwoliła na całoroczną produkcję typów pomidora, w którym gospodarstwo się specjalizuje.