Strona główna Tagi Innowacje

innowacje

Mechaniczne przerzedzanie – w 30 minut jeden hektar

Wśród maszyn zaprezentowanych w trakcie targów Macfrut 2017 uwagę zwracała konstrukcja francuskiej firmy La Canne Vale.
 

Innowacje w szparagarni – monitoring i zarządzanie

Wśród najciekawszych rozwiązań technologicznych zaprezentowanych na targach Macfrut 2017 był opracowany przez firmę Robert Bosch Start-up system pod nazwą Deepfield Connect służący do monitoringu uprawy szparagów.
 
 

Ogranicza odpady przerabiając warzywa na „makaron”

Firma Turatti Group z Włoch zgłosiła do nagrody Innovation Award 2017 urządzenie do przerabiania warzyw w różnego kształtu i rozmiaru „makaron”.

Smaczniejsze warzywa z podłoży organicznych

Peltracom Grow Bag z belgijskiej firmy Greenyard, to organiczne podłoże do uprawy pomidorów i ogórków szklarniowych, które ma zagwarantować dobry smak warzyw. Podłoże jest sprzedawane w workach ulegających biodegradacji, a zatem po skończonym cyklu uprawowym całość może zostać przekompostowana.
 

Robot pielący do małych gospodarstw

Firma Naio Technologies zaprezentowała na targach Fruit Logistica 2017 robot pielący o nazwie OZ. Został zaprojektowany z myślą o szkółkach oraz niewielkich gospodarstwach produkujących warzywa . Napędzany jest energią elektryczną i pozwala na pracę od 4 do 10 godzin. Można go wykorzystać w uprawach, gdzie odstępy między rzędami wynoszą 55-120 cm.

Knox – najlepsza innowacja 2017

Wybrano dzisiaj zwyciezcę konkursu Innovation Award 2017. Jest nim KnoxTM.

Cięta sałata dłużej świeża

Jedną z nowości nominowanych w tym roku do nagrody Innovation Award w Berlinie, podczas targów Fruit Logistica, jest KnoxTM od firmy Rijk Zwaan.
 

Nowa powłoka ochronna ogranicza psucie się warzyw i owoców

Naukowcy z kalifornijskiej firmy Apeel Sciences opracowali innowacyjną powłokę, która pozwala wydłużyć dwukrotnie zdolności przechowalnicze owoców i warzyw. Jest niewidoczna, naturalna i jadalna.
 
 

Macfrut 2016 – innowacje i praktyczne rozwiązania

Tegoroczne targi Macfrut obfitowały w innowacje. Dotyczyło to wszystkich gałęzi produkcji i rozwiązań, zarówno w zakresie sadownictwa, jak i dla warzywnictwa, dla mikroprzedsiębiorstw i większych gospodarstw, dla małych przetwórni i dla sklepów.

Czerwona pekinka – nowość na polskim rynku

W tym roku po raz pierwszy na polskim rynku pojawiła się czerwona kapusta pekińska. Uprawia ją firma Vega Fresh, ze sprowadzanych z Holandii (wyłączny importer) nasion dwóch odmian: Scarlette i Scarbella.