Czerwona pekinka – nowość na polskim rynku

W tym roku po raz pierwszy na polskim rynku pojawiła się czerwona kapusta pekińska. Uprawia ją firma Vega Fresh, ze sprowadzanych z Holandii (wyłączny importer) nasion dwóch odmian: Scarlette i Scarbella. 
 
 
Jak informuje Radosław Piotrowski – prezes Vega Fresh, niestandardowa kapusta piekińska cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony największych polskich sieci handlowych. Pekinka o barwnych główkach ma nieco inny smak od standardowych zielonych odmian. Jest słodka, bardziej chrupiąca, podobnie jak sałata krucha, i co ważne w mieszankach sałatek z innymi warzywami liściowymi nie barwi ich swoim sokiem – podkreśla R. Piotrowski. Dodatkowo odmiany Scarlette i Scarbella mogą świetnie zastępować barwne odmiany warzyw liściastych np.  sałaty Lollo Rosso czy radicchio w mieszankach paczkowanych sałat.

 

RS; fot. Vega Fresh

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCzy eksport polskiej żywności jest zagrożony?
Następny artykułWybarwione owoce

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.