Najwięcej owoców jedzą w Izraelu

Jak pokazują najnowsze badania to właśnie konsumenci w Izraelu spożywają najwięcej na świecie owoców. Średnio na jednego Izraelczyka przypada konsumpcja owoców na poziomie 75 kg rocznie.

Najchętniej spożywanymi tam owocami są awokado, mango oraz owoce egzotyczne, takie jak figi, kaki czy passion fruit oraz ananasy.

W sumie w Izraelu owoce uprawiane są na łącznym obszarze 350,0 tys. ha, a corocznie zbierane jest około 35 gatunków różnych owoców. W sumie łącznie uprawą owoców zajmuje się około 4000 producentów, a średnioroczne zbiory kształtują się na poziomie 700,0 tys. ton. Z wielkości tej około 575,0 tys. ton kierowane jest do bezpośredniej konsumpcji na krajowym rynku, a około 125,0 tys. ton trafia na eksport.

Źródło: FAMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowa siedziba firmy Kubota
Następny artykułDwa sadownicze dni w Belgii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.