Strona główna Tagi Koronawirus

koronawirus

Trudna sytuacja branży kwiaciarskiej

Poniżej publikujemy list Polskiego Związku Ogrodniczego, skierowany Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także - za pośrednictwem Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych - do Komisji Europejskiej. Jest to apel o podjęcie decyzji, które pomogą przedstawicielom branży przetrwać czasu braku wystarczających dochodów i umożliwią wznowienie działalności po ustąpieniu epidemii koronowirusa.

Koronawirus a branża szkółkarska

Sytuacja związana z epidemią koronowirusa źle wpływa m.in. na branżę ogrodniczą. Niepokój zawitał też do szkółek, w których wiosenna sprzedaż - niezmiernie ważna - stanęła w miejscu. Dochodzą też inne problemy, m.in. związane z zatrudnianiem obcokrajowców. O komentarz dotyczący bieżącej oceny sytuacji w szkółkach poprosiliśmy Wojciecha Wróblewskiego, prezesa Związku Szkółkarzy Polskich.

Instytut Ochrony Roślin – PIB deklaruje wsparcie w walce z pandemią

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu zadeklarował Ministerstwu Rolnictwa i Rozwoju Wsi gotowość do włączenia się w walkę z koronawirusem. Instytut dysponuje odpowiednio zaawansowanym sprzętem i wyposażonymi laboratoriami, a przede wszystkim wykwalifikowaną kadrą.

Spekulowanie cenami żywności jest nieetyczne

Nie ma zgody na niczym nieuzasadnione podwyżki cen żywności – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski w kontekście sygnałów o podwyższaniu cen niektórych produktów żywnościowych. W tej chwili obserwuje się wzrost cen mięsa drobiowego i produktów mleczarskich.

Wysokie ceny żywności – kontrole UOKiK

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów podjął decyzję o powołaniu zespołu, który przyjrzy się wzrostom cen żywności i produktów higienicznych. Pracownicy UOKiK oraz Inspekcji Handlowej będą monitorować ceny w internecie oraz w sklepach stacjonarnych.

Koronawirus a globalny rynek owoców i warzyw

Pandemia koronawirusa zakłóciła globalny łańcuch dostaw. Cały świat odczuwa już skutki destabilizacji.

Koronawirus – zalecenia dla branży spożywczej

Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością.

Zakupy środków ochrony roślin oraz nawozów w czasie stanu zagrożenia epidemiologicznego

Sekcja Ogrodnicza firmy PROCAM POLSKA biorąc pod uwagę obecną sytuację zagrożenia koronawirusem oraz w trosce o naszych klientów, a także pracowników postanowiła wprowadzić procedury zamawiania środków ochrony roślin, nawozów, nasion rolniczych i biostymulatorów z maksymalnym ograniczeniem kontaktu fizycznego z innymi osobami, oraz z wyeliminowaniem przebywania w pomieszczeniach zamkniętych.

Żywność nie jest źródłem koronawirusa

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.

Apel ministra rolnictwa

Każdy z nas jest odpowiedzialny za ograniczenie możliwości rozprzestrzeniania się koronawirusa, dotyczy to także rolników.