Żywność nie jest źródłem koronawirusa

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.

Marta Hugas, naukowiec z EFSA twierdzi, że doświadczenia związane z innymi wirusami z grupy do której należy koronawirus wskazują, że żywność nie jest źródłem rozprzestrzeniania się wirusa. Do zakażeń dochodzi drogą kropelkową.
W odniesieniu do bezpieczeństwa żywności WHO wydała zalecenia dotyczące dobrych praktyk higienicznych, jak np. mycie rąk i produktów typu świeże owoce i warzywa przed spożyciem.

Źródło: EFSA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.