Strona główna Tagi Migdały

migdały

Migdały z Ukrainy

Już niedługo się pojawią – pod Kijowem właśnie jest zakładany przemysłowy sad tego gatunku orzechów. Przedsięwzięcie jest ukraińsko-włoskim biznesem, również materiał szkółkarski pochodzi z włoskich szkółek, a właściwie laboratorium.

Włosi stawiają na Ukrainę

Włoska grupa Besana widzi w Ukrainie swojego partnera w dziedzinie przetwórstwa orzechów. Planowana przez tego potentata w branży przemysłu spożywczego intensyfikacja plantacji orzechowych na Ukrainie ma wspomóc rozwój tamtejszego rolnictwa.

Orzechy – twarda waluta dla Gruzji

W swoim dorocznym raporcie o wynikach branży osiągniętych w roku 2017 gruzińskie ministerstwo rolnictwa wskazuje między innymi, że produkcja ogrodnicza tego kraju daje ponad 28% wartości eksportu. W narodowej walucie wynosi to 1,19 mld lari (1 GEL= ok. 1,4 PLN). Znaczna część tej kwoty to – dosłownie – twarda waluta: orzechy.

Twarde realia sezonu 2017/18

W bieżącym roku analitycy spodziewają się zwiększenia produkcji migdałów, ich eksportu i spożycia. Zapowiada się jednak mniejszy urodzaj orzecha włoskiego.

Światowy rynek orzechów

Jak informuje FAO, na świecie corocznie produkuje się około 3,0 mln ton orzechów włoskich, 2 mln ton migdałów i 1 mln ton orzechów pistacjowych.