Światowy rynek orzechów

Jak informuje FAO, na świecie corocznie produkuje się około 3,0 mln ton orzechów włoskich, 2 mln ton migdałów i 1 mln ton orzechów pistacjowych.
Dane dotyczące orzechów włoskich pochodzą ze średniej wielkości produkcji z lat 2008-2012, zaś dane za sam rok 2012 mówią o zbiorach 3,4 mln ton. Globalna produkcja skoncentrowana jest w zasadzie w trzech miejscach – pierwszym z nich są Chiny z udziałem 43,7%, drugim Iran – 14,7%, trzecim Stany Zjednoczone – 14,2%. Na kolejnych miejscach plasują się Turcja, Meksyk, Ukraina i Francja. W porównaniu do roku 1980 światowa produkcja orzechów włoskich odnotowała znaczny, bo 330% wzrost produkcji (do 2012 r.), a także około 470% wzrost powierzchni ich upraw – notowany już na około 1,0 mln ha. Co ciekawe, trzech najwięksi światowi producenci znakomitą większość swoich zbiorów konsumują na rodzimym rynku, a eksportują niewiele. Największymi eksporterami zaś pozostaje Meksyk Ukraina, Francja oraz Chile. Najchętniej orzechy włoskie importowane są przez rynek chiński, włoski, turecki, hiszpański i niemiecki. 
W roku 2012 światowa produkcja migdałów osiągnęła niecałe 2,0 mln ton, co dało około 20% spadek w porównaniu do średniej wielkości zbiorów z ostatnich lat, ale za to aż 30% wzrost wobec danych za rok 2000. Na podstawie danych z lat 2008-2012 śmiało można stwierdzić, iż około 45% globalnej produkcji migdałów skoncentrowane jest w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w samej tylko Kalifornii, gdzie zbierane jest około 1,0 mln ton rocznie. Na drugim miejscu znalazła się Hiszpania z produkcją na poziomie 220,0 tys. ton rocznie – około 9,5% światowej produkcji i w końcu Australia z około 140,0 tys. ton, Iran – 127,0 tys. ton i Włochy – około 106,0 tys. ton. W sumie w roku 2012 orzechy te uprawiane były na świecie na łącznej powierzchni 1,6 mln ha. Największa powierzchnia tych upraw znajduje się nie w Stanach (około 315,0 tys. ha), które produkują najwięcej, ale w Hiszpanii, gdzie migdały uprawia się na ponad 530,0 tys. hektarów. Średni światowy wolumen eksportu za lata 2007-2001 kształtuje się na poziomie 533,0 tys. ton, w nim ponad 70% stanowi eksport amerykański, a około 10% hiszpański. W przypadku importu najchętniej migdały kupują Niemcy – w roku 2012 było to ponad 74,0 tys. ton, następnie Hiszpanie – ponad 64,0 tys. ton i Chińczycy – 28,5 tys. ton. 
Orzechy pistacjowe są produkowane jedynie w 10 państwach na świecie w łącznej ilości ponad 1,0 mln ton, a zdecydowana większość to orzechy irańskie. W roku 2012 było to 902,0 tys. ton. Poza Iranem pistacje zbierane są również w Stanach Zjednoczonych, Turcji, Chinach i Syrii. W roku 2012 na świecie orzechy te uprawiono na powierzchni 474,0 tys. ton z czego ponad połowa położona była w Iranie. W roku 2012 na świecie wyeksportowano 360,0 tys. ton pistacji – to o 120% więcej wobec roku 2000, a czołowymi ich eksporterami jest oczywiście Iran oraz USA. W przypadku importu na światowym rynku liczą się przede wszystkim Niemcy i Chiny z importem na poziomie 108,0 tys. ton w pierwszym przypadku i 38,0 tys. ton w drugim. Z roku na rok rośnie także globalna konsumpcja pistacji z około 430,0 tys. ton jeszcze w roku 2007 do ponad 543,0 tys. ton w roku 2012. 
Źródło: FAMMU/FAPA  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDroższe chińskie jabłka
Następny artykuł„Co ze mną nie tak” ma szanse na wsparcie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.