Twarde realia sezonu 2017/18

W bieżącym roku analitycy spodziewają się zwiększenia produkcji migdałów, ich eksportu i spożycia. Zapowiada się jednak mniejszy urodzaj orzecha włoskiego.
W produkcji migdałów zapowiada się rekord – światowe zbiory powinny osiągnąć 1,3 mln ton (wzrost w stosunku do sezonu 2016/17 o 6%). Niemalże monopolistą tej uprawy są Stany Zjednoczone Ameryki z produkcją około 1 mln t. Tam spodziewany jest 5% wzrost zbiorów mimo nienajlepszych warunków podczas kwitnienia.
 
Eksport ma się zamknąć w granicach 675 tys. t (+4%). Jeszcze większy wzrost produkcji notuje Australia – 10%, ale jest ona o rząd wielkości mniejsza niż w USA – 103 tys. ton. Chiny dorzucą się 100 tysiącami ton, Indie podobną ilością (95 tys. t). Kraje UE mają około 103 tys. ton.
 
Mniejsze są zapasy orzechów włoskich – w USA spadek zbiorów sięga 5% (590 tys. t), w Chinach 6% (1 mln t). W UE zebrano jesienią około 115 tys. t, w Chile – 120 tys. t, na Ukrainie 113 tys. t (-5%), w Turcji 58 tys. t (-5%).
 
za: USDA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMobilne markety? Dostawa warzyw i owoców do domu
Następny artykułW kwietniowym „TMJ” – wiosna na jagodowych plantacjach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.