Marcowe ochłodzenie na Krymie – do -6 stopni Celsjusza - trafiło na okres kwitnienia większości gatunków pestkowych. Wstępne szacunki przemarznięć morel, brzoskwiń, ałyczy określają straty na około 90% potencjalnych plonów.
Zwlekająca z odejściem zima komplikuje sadownikom zaplanowanie prac w swoich sadach. Niepokoi też reakcja niektórych gatunków na nienormalny i długotrwały nawrót mrozów. Ich skutki mogą odczuć zwłaszcza pestkowe, przede wszystkim morele i brzoskwinie. Okazją do zweryfikowania cząstkowych informacji na ten i wszelkie inne interesujące sadowników uprawiających morele i brzoskwinie tematy będzie zbliżające się VI Ogólnopolskie Spotkanie producentów Brzoskwiń i Moreli.
Cięcie drzew owocowych może być prowadzone przez cały rok. Dzielimy je zasadniczo na cięcie w okresie spoczynku – tzw. cięcie zimowe, oraz na prowadzone w trakcie wegetacji – tzw. cięcie letnie.
Skład mineralny owoców wpływa na wiele ich cech jakościowych, a szczególną rolę odgrywa wapń. Niedobór tego składnika w owocach spowodowany jest preferencyjnym przemieszczaniem się jonów wapnia do liści — w efekcie tylko niewielka ilość pobranego przez korzenie wapnia transportowana jest do owoców. Nawet wysoka zawartość wapnia w glebie nie gwarantuje więc uzyskiwania owoców bogatych w ten składnik, dlatego trzeba dokarmiać nim owoce drogą pozakorzeniową.