NULL
ROLNICTWO TO SZTUKA. PRZYJDŹ I ZOBACZ
Takie było motto ostatniej Międzynarodowej Wystawy Maszyn Rolniczych i Ogrodniczych EIMA & EIMA GARDEN (Esposizione Internazionale delle Idustrie di Macchine per l'Agricoltura e il Giardinaggio) zorganizowanej w Bolonii 10–14 listopada ubiegłego roku.
Ta największa na świecie impreza poświęcona technice rolniczej odbyła się już po raz 35. Pierwsza edycja miała miejsce w 1969 roku.
CZY BOIMY SIĘ PRZERZEDZANIA?
Wielu sadowników obawia się przerzedzania zawiązków w trosce o swój plon, lecz nikt obecnie nie wyobraża sobie produkowania owoców bez przerzedzania chemicznego lub ręcznego. Wiadomo również, że wiele czynników modyfikuje ten zabieg, zwłaszcza gdy wykonany został preparatami chemicznymi. Nie jest to jedyna czynność gwarantująca otrzymanie owoców o wysokich parametrach jakościowych, jednak zapewnia regularne coroczne plonowanie.
MONITORING I SYGNALIZACJA OKRESÓW KRYTYCZNYCH
W corocznej ochronie jabłoni przed parchem jabłoni dużym problemem dla sadowników jest ustalenie terminu wykonania pierwszego zabiegu chemicznego. Powszechnie wiadomo, że termin ten musi być ściśle związany z pojawianiem się zarodników workowych grzyba Venturia inaequalis w powietrzu chronionego sadu, gdyż ma to kluczowe znaczenie dla skuteczności zastosowanego programu ochrony i najbardziej racjonalnego wykorzystania fungicydów.
FREZJE PRZEZ CAŁY ROK
Katarzyna i Wojciech Lechowscy (fot. 1) z Mykanowa koło Częstochowy należą do sporej grupy polskich ogrodników, którzy w ostatnich latach zmodernizowali i rozbudowali swoje gospodarstwa. Jednocześnie są jednymi z niewielu krajowych producentów frezji, którzy przystosowali szklarnie do całorocznej uprawy tych roślin — rzecz jasna, kosztem wielu inwestycji. Ich kwiaty wyróżniają się więc na rynku. Właściciele mają jednak świadomość, że aby utrzymać swoją pozycję i opłacalność produkcji, powinni w dalszym ciągu unowocześniać gospodarstwo oraz je powiększać.
POLSKIE ODMIANY. JABŁOŃ 'LIGOLINA’ (St. Zagaja, A. Przybyła, J. Krzewiński 1972)
Odmiana ta została wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Wyselekcjonowano ją w 1972 roku z populacji siewek powstałych ze skrzyżowania odmian 'Linda' x 'Golden Delicious', wykonanego w 1963 roku. Początkowo oceniana była pod symbolem XIX-133-D1. Kiedy stała się znana, zaczęto ją nazywać "Siostrą Ligola", gdyż obie odmiany wywodzą się z tej samej grupy siewek. Ostateczną nazwę otrzymała kilka lat temu, kiedy wpisano ją do Księgi Ochrony Wyłącznego Prawa. Od lutego bieżącego roku 'Ligolina' znajduje się w Rejestrze Odmian.
NIEPEWNA PRZYSZŁOŚĆ HOLENDERSKIEGO WARZYWNICTWA
Miniony rok w Holandii rozczarował wielu producentów warzyw polowych i spod osłon. Podaż była większa od popytu, a notowania niskie — w pierwszej połowie 2004 roku średnie ceny warzyw obniżyły się o ponad 9% w stosunku do notowań z 2002 roku (2003 r. był sezonem nadspodziewanie wysokich cen). Dwie trzecie upraw warzyw pod osłonami stanowiły w 2003 r. pomidory, ogórki i papryka. Od 1980 roku nasadzenia pomidorów zmniejszyły się jednak z 2200 ha do 1350 ha (tab.1), wzrosły tylko papryki — z niecałych 200 ha do 1200 ha.
15 LAT TRSK
Jubileuszowy zjazd z okazji 15-lecia działalności Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych na rzecz polskiego szkółkarstwa sadowniczego zorganizowano 5 lutego na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu...
POBIERANIE SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH ZALEŻY OD WARUNKÓW KLIMATYCZNYCH
W naszym kraju występuje klimat umiarkowany o charakterze przejściowym, a także zróżnicowanie regionalne, duża zmienność pogody oraz wahania długości pór roku w następujących po sobie latach. Warunki klimatyczne są jednymi z czynników wpływających na pobieranie składników pokarmowych przez rośliny.
CYKLAMENY PO HOLENDERSKU
Przy okazji zorganizowanej przez firmę Syngenta Seeds imprezy pod nazwą "Cyclamen-Show" (czyt. HO 2/2005) można było się zapoznać z produkcją cyklamenów w kilku zakładach na wschodzie Holandii.
SZKÓŁKARSKI HYDE PARK. SZARKA I SZARA RZECZYWISTOŚĆ
Wraz z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej kolejny raz zmieniły się ustawy regulujące działalność szkółkarską. W powszechnym odczuciu szkółkarzy wprowadzono ogromną biurokrację, którą przez...