POLSKIE ODMIANY. JABŁOŃ 'LIGOLINA’ (St. Zagaja, A. Przybyła, J. Krzewiński 1972)

    Odmiana ta została wyhodowana w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Wyselekcjonowano ją w 1972 roku z populacji siewek powstałych ze skrzyżowania odmian 'Linda' x 'Golden Delicious', wykonanego w 1963 roku. Początkowo oceniana była pod symbolem XIX-133-D1. Kiedy stała się znana, zaczęto ją nazywać "Siostrą Ligola", gdyż obie odmiany wywodzą się z tej samej grupy siewek. Ostateczną nazwę otrzymała kilka lat temu, kiedy wpisano ją do Księgi Ochrony Wyłącznego Prawa. Od lutego bieżącego roku 'Ligolina' znajduje się w Rejestrze Odmian.

    Drzewo. Rośnie umiarkowanie silnie, a po wejściu w okres owocowania — słabo. Tworzy niezbyt szerokie, stożkowe korony, średnio zagęszczone. W odróżnieniu od odmiany 'Ligol’, ma mniejsze liście, które nie cieniują zbytnio owoców. Kwitnie w średniej porze kwitnienia jabłoni (przed 'Golden Deliciousem’), a pąki kwiatowe tworzy głównie na krótkopędach. Zapylana może być m.in. przez odmiany: 'Gala’, 'Pinova’, 'ampion’. Jest średnio lub mało podatna na parcha jabłoni, średnio na mączniaka, natomiast dosyć wrażliwa na zarazę ogniową. W warunkach klimatycznych Polski dosyć dob­rze znosi zimy.


    Owoce. Średniej wielkości lub duże (170–210 g), kulisto-wydłużone lub elipsoidalne, lekko zwężające się w kierunku kielicha, wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Skórka owocu jest gładka, zielonożółta, bez ordzawień, błyszcząca, średniej grubości, w 50–70% pokryta czerwonym lub czerwonoróżowym, rozmytym rumieńcem. Z uwagi na obfite zawiązywanie owoców konieczne jest przerzedzanie zawiązków, które wpływa korzystnie także na regularność owocowania. Miąższ jest kremowy, średnioziarnisty, chrupiący, soczysty z lekkim aromatem, słodki. Jabłka zbiera się przy wartości indeksu skrobiowego 5–7, na 9–16 dni przed odmianą 'Golden Delicious’, wymagany jest 2-krotny zbiór. W czasie zbioru owoce zawierają 11–14% ekstraktu, jędrność miąższu wynosi 67–72 N, a kwasowość — 0,66%. W chłodni (1–2oC) owoce przechowują się przez 6 miesięcy, a w chłodni z KA — 8 miesięcy. Po okresie przechowywania jędrność miąższu wynosi 54 N, zawartość ekstraktu około 14%, a kwasowość 0,45%.


    Przydatność. Zimowa, bardzo ciekawa odmiana deserowa o owocach dobrej jakości, przydatnych do przechowywania. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, wykazuje skłonność do przemienności owocowania. Należy podkreślić małą wrażliwość drzew na podstawowe choroby grzybowe, co powoduje, że nadaje się do uprawy tradycyjnej, a także do integrowanej. Dob­rą jakość owoców uzyskuje się na podkładkach zarówno karłowych, jak i półkarłowych. Nie poleca się uszlachetniania 'Ligoliny’ na podkładkach superkarłowych. Walory jakościowe owoców, ich przydatność do długiego przechowywania oraz cechy produkcyjne drzew upoważniają do stwierdzenia, że odmiana ta ma duże szanse zaistnienia w produkcji towarowej.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułZE SZKÓŁKARSKIM AKCENTEM
    Następny artykułBAYER NA NOWY SEZON

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.