NULL
20-LECIE POLSKIEJ HODOWLI MALIN I JEŻYN
W 1979 roku w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej, należącym do ISK w Skierniewicach, rozpoczął się program hodowli malin i jeżyn. Od początku hodowla ta prowadzona jest pod kierunkiem dr. Jana Danka, który w tym roku obchodzi 20-lecie pracy nad uzyskiwaniem nowych odmian.
OCHRONA WARZYW KAPUSTNYCH PRZED CHOROBAMI
Ochrona warzyw kapustnych polega na zintegrowaniu metod uprawy, nawożenia, doboru odmian, przedsiewnego zaprawiania nasion oraz - w przypadku dużego zagrożenia chorobami - na racjonalnej ochronie chemicznej. Przestrzeganie zaleceń agrotechnicznych (dotyczących rodzaju i odczynu gleby, nawożenia, terminu sadzenia oraz prawidłowego zmianowania) może mieć istotny wpływ na ochronę warzyw kapustnych przed chorobami, w tym przed najgroźniejszą z nich - kiłą kapusty.
KALISKIE POD OSŁONAMI
W Łaszkowie niedaleko Kalisza, w gospodarstwie (a równocześnie firmie dystrybucyjnej "Maja") państwa Zofii i Romana Graczykowskich, 11 września spotkali się ogrodnicy uprawiający warzywa pod osłonami. Można tam było zapoznać się z kompleksową ofertą środków produkcji - od podłoży kokosowych (Ceres), przez nasiona (Seminis Vegetable Seeds), stymulatory wzrostu i preparaty biologiczne oraz nawozy (Biopartner), a także systemy nawadniające i dozujące CO2 (Soldrip), aż po używane holenderskie szklarnie (HCT).
W BUJNACH MIĘDZYNARODOWO
Od 23 do 25 września na polach Zespołu Szkół Rolniczych w Bujnach, koło Piotrkowa Trybunalskiego, podczas Pierwszych Międzynarodowych Dni Otwartych Warzyw Kapustnych zorganizowanych przez Novartis Seeds, na pięciu hektarach zaprezentowano aż 80 odmian uprawnych. W tej liczbie mieściły się te już dostępne w handlu oraz nowe selekcje, a także wzorcowe propozycje z innych hodowli.
SEZON OGÓRKOWY CZAS ZACZĄĆ
W Polsce uprawa ogórków pod osłonami na zbiór wiosenny jest prowadzona na znaczną skalę i ma duże znaczenie gospodarcze, jesienią powierzchnia zajęta przez to warzywo jest znacznie mniejsza. W uprawie towarowej należy się kierować zasadą takiego doboru terminu sadzenia, odmiany i metody uprawy, aby nakłady poniesione na wyprodukowanie kilograma ogórków były jak najmniejsze w stosunku do otrzymanych zysków. Dlatego uprawa powinna być wcześniej dokładnie zaplanowana, chociaż nie da się przewidzieć wszystkiego, na przykład pogody.
NA POLETKU W URSUSIE
Polowa kolekcja firmy Rijk Zwaan otwarta była dla zwiedzających 3 i 4 września w gospodarstwie państwa Śnieciów w Ursusie. Z warzyw najbogatsze w odmiany były tam sałata i kalafiory. Ponieważ jednak wcześniej uczestniczyłam w ich jednogatunkowych pokazach (czyt. HO 7/99 i 8/99), ta relacja poświęcona będzie innym gatunkom - z wyjątkiem marchwi i kapusty, które będą miały swoje odrębne Dni Polowe.
POLSKIE PORY DLA ZACHODNICH SUPERMARKETÓW
10 września w Bedlnie u państwa Leny i Janusza Kapustów już po raz drugi producenci mieli okazję uczestniczyć w Dniu Pora firmy Nunhems Zaden, reprezentowanej w Polsce przez spółkę Victus.
WIŚNIOWA HOSSA
Na początku lat dziewięćdziesiątych produkcja wiśni była w Polsce bardzo opłacalna. Jednak, począwszy od 1992 roku, przez cztery kolejne lata (zwłaszcza w 1993 r.) dochody ze sprzedaży tych owoców nie pokrywały kosztów ich produkcji.
CHRASZNICA, CHRASZNICA
Wprawdzie plony kapusty w tym roku nie były imponujące, za to obrodziły spotkania poświęcone temu gatunkowi. W Charsznicy 12 września w gospodarstwie Adama Pietrzyka...
PREFERENCJE POLSKICH NABYWCÓW KWIATÓW CIĘTYCH
Gusty polskich klientów dotyczące kwiatów ciętych wyraźnie zmieniły się w ostatnich latach. Gerbery i goździki, królujące kiedyś w naszych kwiaciarniach, ustąpiły obecnie miejsca innym gatunkom. Podobnie, prawie w zapomnienie odszedł szparag Sprengera, zastąpiony przez inną zieleń ciętą.