Strona główna Tagi NULL

NULL

PIERWSZY OPRYSKIWACZ Z ATESTEM

W Centrum Szkoleniowym Techniki Ochrony Roślin w Zgłobicach 27 lipca zainaugurowano program badania sprzętu ochrony roślin. Opryskiwacz polowy, należący do Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego jako pierwszy przeszedł pozytywnie egzamin i uzyskał znak kontrolny nr 000001 z rąk głównego inspektora IOR - Andrzeja Chodkowskiego.

ROZPOCZĄŁ SIĘ PROGRAM CZEREŚNIOWY

Przewiduje się, że przez wiele lat opłacalna może być w Polsce produkcja czereśni. Koniecznie należy jednak zmienić technologię uprawy tego gatunku tak, aby można było uzyskać co najmniej 20 ton owoców z hektara. Poza tym warto sadzić drzewa tylko tych odmian, których owoce odznaczają się wysokim plonem, odpornością na pękanie (jeśli nie uprawia się drzew pod osłonami chroniącymi czereśnie przed deszczem) oraz masą co najmniej 8 gramów.

FITOPLAZMATYCZNE CHOROBY WARZYW

Choroby typu żółtaczki i miotlastości stały się w ostatnich latach ogromnym problemem w uprawie wielu gatunków roślin. Mogą one powodować zahamowanie wzrostu, nekrozę i chlorozę, a nawet żółte zabarwienie rośliny. Tym objawom czasem towarzyszy (lub występuje jako odrębny symptom) czerwonawe zabarwienie liści, masowe wyrastanie pędów bocznych z kątów liści oraz różnorodne zaburzenia w rozwoju organów generatywnych. Kwiaty są źle wybarwione i zniekształcone, często przetworzone w utwory liściaste i pędy, nie wytwarzają nasion.

Z 'TUNELEM’ DO SADU

Na początku tego roku Sadowniczo-Szkółkarski Zakład Doświadczalny w Albigowej zakupił - jako pierwszy w Polsce - opryskiwacz tunelowy (fot. 1) do ochrony drzew owocowych. Wybrałem się późną wiosną do tego gospodarstwa, aby się dowiedzieć, jak sprawuje się ten sprzęt.

NAJLEPSZE MIESZAŃCE WINOROŚLI cz.II

W pierwszej części artykułu zamieszczonej w HO 8/99 zostały opisane odmiany deserowe polecane przez autora do uprawy polowej, w tunelach foliowych i szklarniach — red.

POGODA WPŁYWA NA PRZECHOWYWANIE CEBULI

Cebulę w Polsce składuje się w przechowalniach z grawitacyjnym lub wymuszonym sposobem wietrzenia oraz w komorach chłodniczych, w których panuje stała, niska temperatura. Najczęściej uważa się, że trwałość przechowalnicza tego warzywa zależy tylko od sposobu uprawy i warunków przechowywania, nie docenia się natomiast wpływu warunków meteorologicznych w czasie wegetacji.

PIETRUSZKA CZY PASTERNAK

Pietruszka (Petroselinum hortense) jest ceniona głównie jako warzywo przyprawowe. Jej korzenie są cennym źródłem cukrów, białka, soli mineralnych wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Jeszcze większą wartość biologiczną mają liście, w których znajdują się duże ilości witaminy C. Pasternak (Pastinaca sativa) jest mniej znany, pomimo iż w krajach Europy Środkowej był jednym z ważniejszych warzyw uprawianych już od wczesnego średniowiecza.

BAKTERYJNA CHOROBA ROŚLIN KRZYŻOWYCH

Na zachodzie Europy do najgroźniejszych chorób roślin krzyżowych, obok kiły kapusty, zaliczana jest czarna zgnilizna kapusty. W Polsce do niedawna nie miała ona większego znaczenia gospodarczego, ostatnio jest jednak coraz częściej spotykana. Powodowana jest przez bakterię Xanthomonas campestris pv. campestris i najczęściej rozwija się na kapuście, kalafiorze, rzadziej na kalarepie. Patogen ten poraża także wiele chwastów z rodziny krzyżowych (na przykład dziką rzodkiew), które mogą być później źródłem infekcji upraw.

UPRAWA WARZYW POD PŁASKIMI OSŁONAMI

Warzywa kapustne na wczesny zbiór Rozsady tych gatunków można sadzić w początkach kwietnia, a w cieplejszych rejonach już w końcu marca. Osłony (czytaj też...

ZAPLECZE KRAJU TULIPANÓW

Choć charakterystyczne dla biznesu ozdobnych roślin cebulowych we Francji są kooperatywy zajmujące się reprodukcją oraz sprzedażą cebul i bulw (czytaj w poprzednim odcinku – HO 8/99), w czołówce firm o tej specjalności znajdują się też przedsiębiorstwa indywidualne. Do takich należy S.c.s. Cultures Kaptein z bretońskiej miejscowości Plomeur niedaleko Quimper, położonej na piaszczystym wybrzeżu Oceanu Atlantyckiego.