NULL
SZKOLENIE W PIWNICZNEJ
Stowarzyszenie Polskich Szkółkarzy pod koniec lutego br. zorganizowało w Piwnicznej koło Nowego Sącza szkolenie dla swoich członków. Poruszono na nim kilka ważnych problemów, dotyczących m.in. zwalczania szkodników glebowych oraz rozpoznawania chorób wirusowych w produkowanym materiale, a także ograniczenia ich występowania. Z zainteresowaniem spotkały się także wystąpienia przedstawicieli firm dostarczających środków produkcji. Mimo zaproszenia, na spotkanie nie dojechali przedstawiciele Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, których wystąpienia są zawsze bardzo oczekiwane przez szkółkarzy.
JAKI WÓZEK WIDŁOWY WYBRAĆ?
Wózki widłowe produkowane przez firmę Jungheinrich — światowego dostawcę nowoczesnych rozwiązań logistycznych — coraz częściej wybierane są przez ogrodników jako niezbędne maszyny do transportu produktów w gospodarstwie. Przykładem gospodarstwa, w którym wykorzystuje się wózek widłowy firmy Jungheinrich, jest gospodarstwo sadownicze Artura Pietrzyckiego z miejscowości Wichradz koło Warki. Na powierzchni 34 hektarów produkuje się tam rocznie około 1000 ton jabłek, a owoce przechowuje się w chłodniach o pojemności 350 ton oraz komorach z KA na 700 ton.
PRODUKCJA ROZSADY PAPRYKI
Marzec to okres produkcji rozsady papryki do nieogrzewanych tuneli foliowych. Chciałabym przypomnieć główne zasady jej przygotowania, ponieważ producenci popełniają dużo błędów na tym etapie uprawy.
WYNIKI OCENY POLOWEJ MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO
W 2005 roku Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oceniła 1008 ha upraw szkółkarskich roślin sadowniczych, o 2,5% mniej niż w 2004 roku (1033,8 ha). Kwalifikację przeprowadzono w 764 gospodarstwach szkółkarskich, zmniejszyła się o 8% liczba zakwalifikowanych gospodarstw — w 2004 r. było ich 831. Najwięcej kwalifikowanych szkółek znajduje się w województwach mazowieckim (157) oraz lubelskim i łódzkim (odpowiednio, 143 i 100).
RYNEK OWOCÓW I WARZYW W IV KWARTALE 2005 ROKU
W 2005 roku zbiory warzyw i owoców były niższe niż w 2004 r. — warzyw polowych o 3%, a owoców z drzew o 20% (jabłek — o 18%, gruszek — o 32%). Z tego powodu wzrosły ceny skupu produktów ogrodniczych. W listopadzie ubiegłego roku Rosja wprowadziła embargo na import świeżych produktów ogrodniczych z Polski i — jeżeli nie będzie ono zniesione — może mieć negatywny wpływ na poziom cen, zwłaszcza jabłek, w pierwszej połowie 2006 r. Pod koniec minionego roku zaczęły obniżać się ceny skupu jabłek deserowych w spółdzielniach ogrodniczych, ale po rekordowo wysokich cenach kupowano jabłka dla przetwórstwa. Znacznie podrożały też kapusty i większość warzyw korzeniowych.
PORA NA F(ORMUŁĘ)1
Według różnych źródeł, powierzchnia upraw pora w Polsce wynosi mniej więcej 5000 ha. Bardzo trudno jest jednak znaleźć gospodarstwa, które specjalizowałyby się w produkcji tylko tego gatunku. Dla większości polskich ogrodników jest to uprawa dodatkowa, stanowiąca uzupełnienie podstawowego asortymentu warzyw. Taka sytuacja ma wpływ na dobór odmian — dominują ustalone, często będące już bardzo długo na rynku. Odmiany heterozyjne, mimo swoich niewątpliwych zalet, bardzo wolno zdobywają zaufanie ogrodników. Nie bez znaczenia jest też cena ich nasion, które są nadal kilkakrotnie droższe niż nasiona odmian ustalonych.
CENY SKUPU PRODUKTÓW OGRODNICZYCH NA EKSPORT W IV KWARTALE 2005 ROKU
W trzech ostatnich miesiącach 2005 roku ceny oferowane ogrodnikom przez firmy eksportujące były wyższe niż w analogicznym okresie 2004 r. Rosnący popyt na owoce i mniejsze zbiory owoców z drzew w Polsce (według GUS — o 19,8%, w porównaniu z danymi z 2004 r.) oraz w wielu krajach europejskich zdecydowały o wzroście notowań w ostatnim kwartale roku. W grudniu 2005 r. jabłka deserowe były droższe średnio o 20% niż rok wcześniej, gruszki — o 30%. Więcej niż w 2004 r. płacono także za warzywa, których zbiory w 2005 r. były o 2,7% niższe niż w roku poprzednim. Największy wzrost cen dotyczył warzyw kapustnych (w grudniu 2005 r. notowania kapusty białej były o ok. 157% wyższe niż rok wcześniej) i cebuli (w grudniu — o 76% wyższe).
WIELE MOŻLIWOŚCI WYKORZYSTANIA SZALOTKI
Szalotka jest cebulą gniazdową o specyficznym charakterze wzrostu — tworzy liczne odrosty, które są zaczątkiem cebul przybyszowych osadzonych na wspólnej piętce. Największymi producentami tej cebuli w Europie są: Francja, Belgia, Włochy i Holandia. Francja uchodzi za kraj przodujący w światowej produkcji szalotki, rocznie eksportuje do innych krajów Europy oraz do USA, Kanady i Japonii około 6–8 tys. ton tej cebuli. Szalotkę uprawiają i doceniają jej wartość dietetyczną również mieszkańcy środkowej i południowo-wschodniej Azji, a zwłaszcza Indonezji, Tajlandii, Sri Lanki, Chin i Japonii. W Polsce zainteresowanie tą rośliną coraz bardziej wzrasta, czemu sprzyja większa dostępność materiału siewnego i cebul rozmnożeniowych. Na skalę amatorską szalotka jest uprawiana u nas od bardzo dawna, a opis tej rośliny i zalecenia agrotechniczne można znaleźć w najstarszych podręcznikach ogrodnictwa.
RENESANS SPICHLERZA EUROPY
Odbywająca się 5–7 grudnia ubiegłego roku w kijowskim centrum wystawowym "Ekspocentr Ukrainy" druga międzynarodowa wystawa i konferencja "Owoce i warzywa Ukrainy — 2005" (fot. 1) była dobrą okazją do zapoznania się ze stanem ogrodnictwa w tym kraju, który kiedyś nazywano spichlerzem Europy. Wystawa — pod względem powierzchni i liczby uczestników — były raczej skromna, ale nie znaczy to, że ukraińska produkcja owoców i warzyw się nie rozwija. Ostatnie lata przyniosły renesans tej branży, a niezbyt duże zainteresowanie imprezą wynikało z faktu, że na Ukrainie wciąż nie ma problemów ze zbytem produktów ogrodniczych, na które popyt jest większy niż podaż. W takiej sytuacji producenci nie są jeszcze wystarczająco zainteresowani marketingiem.
EMERYTURA WCZEŚNIEJSZA DLA ROLNIKA
Niektóre grupy zawodowe mogą przejść na emeryturę przed osiągnięciem określonego w przepisach wieku emerytalnego. Czy z takiej możliwości mogą skorzystać również osoby podlegające ubezpieczeniu społecznemu rolników? Pytanie to jest coraz częściej zadawane po wprowadzeniu w Polsce systemu rent strukturalnych, przyznawanych części rolników, którzy ukończyli 55 lat, a także po sygnałach o zlikwidowaniu — z uwagi na możliwość ubiegania się o rentę strukturalną — emerytur dla rolników, którzy nie osiągnęli wieku emerytalnego.