NULL
DWA (JUBILEUSZE) W JEDNYM (ROKU)
Obchodzący swoje 35-lecie Wydział Ogrodniczy Akademii Rolniczej w Lublinie — utworzonej przed równo 50 laty — świętował 13 i 14 maja 35. rocznicę swego...
GRUPY I ORGANIZACJE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW PO INTEGRACJI POLSKI Z UE (CZ. V)....
Nie brakuje negatywnych opinii i narzekań na zawarte w przepisach (czytaj HO 4/2005) wymagania, które trzeba spełnić, aby uzyskać pomoc przewidzianą dla grup i organizacji producentów. Wiele osób sprowadza te problemy wyłącznie do urzędniczych wymogów, a nawet fanaberii. Tymczasem należy na nie spojrzeć jako na szansę skutecznego realizowania celów grupy czy organizacji, powoływanych przecież po to, aby przynosić korzyści członkom. Spróbujmy lepiej zrozumieć te przepisy.
PAPRYKA OSTRA – UPRAWA W POLU CZY POD OSŁONAMI?
Papryka ostra, inaczej nazywana pieprzowcem rocznym, należy do rodziny psiankowatych. Pochodzi z tropikalnej części Ameryki Środkowej i Południowej. Produkcja tego gatunku w Polsce jest niewielka, ze względu na jego wymagania klimatyczne. Głównym rejonem uprawy tego warzywa jest południowo-zachodnia część kraju, o najdłuższym okresie wegetacji. Natomiast w Europie potentatem w produkcji papryki ostrej są Węgry.
ANNELIES, CZYLI JAK SIĘ RÓŻNIĆ OD HOLENDRÓW
Belgijska firma Annelies to gospodarstwo szklarniowe o powierzchni 2 ha, należące do małżeństwa Claudine De Meyer i Hugo Van Durme (fot. 1). Prowadzą oni to przedsiębiorstwo zaledwie 9 lat, a już zdołali zyskać pozycję największych w Belgii producentów doniczkowych skrzydłokwiatów (Spathiphyllum sp.), a także wypracować sposoby skutecznego konkurowania z holenderskimi kolegami po fachu. Zwłaszcza to ostatnie wydaje się sporym osiągnięciem zważywszy, że na początku lat 90. XX wieku Kraj Tulipanów odebrał sąsiadom z południa miano europejskich liderów w produkcji roślin doniczkowych. Obecnie w Belgii zajmuje się nią około 600 gospodarstw, a wartość ich produkcji sięga 104 mln , z czego mniej więcej połowa przypada na azalie. Skrzydłokwiaty należą do ścisłej czołówki uprawianych w tym kraju roślin doniczkowych.
HORTI EXPO – SKROMNY JUBILEUSZ
W tym roku (15–17 kwietnia) Międzynarodowe Targi Rolno-Ogrodnicze Horti Expo obchodziły jubileusz dziesięciolecia. Pierwsze sześć edycji tej imprezy miało miejsce na terenie SGGW, a ostatnie cztery — na warszawskim rolno-spożywczym rynku hurtowym w Broniszach. Zmiana lokalizacji miała zainteresować targami ogrodników, z których wielu pojawia się na rynku hurtowym. Niewiele to jednak pomogło. Kolejne edycje przyciągają coraz mniej wystawców, a głównymi odbiorcami stają się warszawiacy, których na targi przyciąga wiosenny kiermasz ogrodniczy. Szkoda, że jubileusz jedynych polskich targów z ogrodnictwem w nazwie wypadł bardziej niż skromnie.
SEZON, CZYLI ROK
W zachodniej Europie od lat sezon sprzedaży jabłek trwa prawie cały rok, choć nie kalendarzowy. Na sezon składają się miesiące jesienne roku poprzedniego i wiosenne następnego. O wielkości sprzedaży decyduje popyt, zaś różnice cen pomiędzy jesienią i wiosną z rzadka tylko czynią racjonalnym wydłużanie przetrzymywania owoców, zwłaszcza w chłodniach z KA. Zwykle różnice te są mniejsze niż koszty generowane dłuższym przechowywaniem owoców. Takie są prawa rynku konsumenta.
HOLENDERSKA ANALIZA POLSKIEJ PRODUKCJI POMIDORÓW
Firma Western Seed, reprezentowana przez Tomasza Marasika, 28 maja zaprosiła producentów pomidorów i ogórków na spotkanie w Zemborzycach Tereszyńskich pod Lublinem. Oprócz niewielu upraw pomidorów przy paliku, dosyć dobrze w ostatnich latach rozwija się tam produkcja pod osłonami — łączna powierzchnia szacowana jest na około 80 hektarów. Tunele są coraz częściej zastępowane przez szklarnie i producenci poszukują odmian do uprawy w wełnie mineralnej.
PRODUKCJA I RYNEK KWIACIARSKI W REPUBLICE CZESKIEJ
Prognozowano, że po 1989 roku czeskie kwiaciarstwo upadnie. Przewidywania te się jednak nie sprawdziły. Od 1997 r. wartość produkcji roślin ozdobnych w Czechach stale rośnie — rocznie o 10–15% — głównie w związku z intensyfikacją upraw (wykres 1).
EUREPGAP W PRAKTYCE
W Hotelu Wiktoriańskim w Grójcu firma Procordia zorganizowała 29 kwietnia spotkanie dla sadowników zainteresowanych wdrożeniem w gospodarstwach systemu EUREPGAP. Spośród kilkudziesięciu zainteresowanych producentów, kilku...
TECHNOLOGIA A OPŁACALNOŚĆ UPRAWY TRUSKAWEK
Wszystko wskazuje na to, że polscy producenci truskawek dla przetwórstwa mają przed sobą trudny okres — kilka lat niskich cen skupu truskawek, a nawet i braku opłacalności produkcji. W związku z tym wielu z nich myśli o innych uprawach lub przestawieniu się na produkcję truskawek deserowych. Aby jednak produkować owoce odpowiedniej jakości, trzeba znacznych nakładów materiałowych i przygotowania logistycznego. Zupełnie inna jest także technika uprawy. Dlatego przy przestawianiu gospodarstwa z produkcji truskawek przemysłowych na truskawki deserowe napotyka się na poważne trudności.