NULL
O PASZPORTACH, CENACH I…
PIORiN wycofał nakaz stosowania przez szkółkarzy paszportów indywidualnych na rośliny i to naprawdę wielka rzecz. Jak się bowiem okazywało w praktyce, po paru dniach...
ODMIANY JABŁONI NA PRZYSZŁOŚĆ
Tematem przewodnim XXV Międzynarodowego Seminarium Sadowniczego w Limanowej (17–18 marca) były nowe odmiany drzew owocowych, których uprawa w najbliższych latach powinna zapewnić opłacalną produkcję. Do Limanowej przyjechali także przedstawiciele zachodnioeuropejskich producentów drzewek owocowych, którzy oferowali nowe odmiany jabłoni, dotąd niedostępne dla krajowych sadowników. W trakcie sympozjum przedstawiono także proste systemy zwalczania parcha jabłoni i omówiono możliwości poprawy sytuacji na rynku owoców miękkich.
OKIEM DORADCY
Racjonalną ochronę łatwiej prowadzić na kwaterach, na których uprawiane są odmiany o podobnej wrażliwości na choroby i szkodniki. Łatwiej i skuteczniej chroni się drzewa...
PUNKT WYJŚCIA (CZ. I)
Produkcja tak zwanych materiałów wyjściowych — czyli rozsad, ukorzenionych sadzonek czy innych młodych roślin, przeznaczonych do dalszej uprawy — to szczególnie wymagająca specjalność. Często jest domeną hodowców, którzy koncentrują się na tworzeniu nowych odmian, ale by lokować je na rynku, uruchamiają dział firmy zajmujący się sprzedażą młodych roślin. Równie popularny jest inny model — producenci materiałów wyjściowych są bliskimi współpracownikami hodowców, którzy poświęcają się tylko swojej podstawowej działalności. Tak, czy owak, w obu dziedzinach prym na rynku roślin ozdobnych wiodą Holendrzy, którzy z roku na rok eksportują coraz więcej rozsad, sadzonek, itd. W ostatnich latach wyraźna stała się też inna tendencja: plantacje mateczne większości popularnych gatunków balkonowych i doniczkowych z reguły znajdują się w ciepłych krajach (głównie w Afryce i Ameryce Południowej), skąd do Europy przesyła się nieukorzenione sadzonki. Tu — w dobrze wyposażonych, nowoczesnych obiektach — odbywa się ukorzenianie i spedycja towaru.
MNIEJ ZNANE W POLSCE DESEROWE ODMIANY LESZCZYNY
Odmiany leszczyny o orzechach dużych rozmiarów i kształcie od kulistego, poprzez owalny, do podłużnego, określane są mianem stołowych lub deserowych i w zasadzie sprzedawane są w skorupach, a więc niełuszczone. Orzechy takie nie są przedmiotem zainteresowania przemysłu cukierniczego, który używa do produkcji swoich wyrobów orzechów laskowych małych rozmiarów, o kształcie wyłącznie kulistym. Smak orzechów wszystkich opisanych poniżej odmian jest bardzo dobry i poprawia się znacznie w wyniku blanszowania, czyli termicznej obróbki na sucho. Ujemną ich cechą — nie dotyczy ona odmiany 'Royal' — jest niezdolność do całkowitej utraty brązowej błonki okrywającej jądro, w trakcie tej procedury.
ŁĄCKIE JABŁKA PRODUKTEM REGIONALNYM?
"Rozwój produktu regionalnego oraz tworzenie własnej marki jako szansa rozwoju obszarów wiejskich na terenie Sądecczyzny" były tematem szkolenia zorganizowanego 10 marca w Łącku przez stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa. Ta stworzona przed kilku laty organizacja zrzesza ponad 50 sadowników, którzy chcieliby wspólnie promować, zarówno własne gospodarstwa, jak i region. Ziemia łącka obfituje bowiem w walory turystyczne, które można wykorzystać, aby przyciągnąć gości do gospodarstw sadowniczych. Dodatkową zachętę do zamieszkania w kwaterze agroturystycznej mogłaby stanowić możliwość spróbowania i zakupienia na miejscu owoców, tłoczonych soków (produkuje je na przykład prezes stowarzyszenia Krzysztof Maurer — fot. 1), win, nalewek, suszonych śliwek czy powideł. Możliwości jest więc wiele. Na razie są one jednak niewykorzystane, a turyści odwiedzający ten rejon nie znajdują zbyt dużo powodów, aby zatrzymać się w Łącku na dłużej. Na pytanie, jak zmienić tę sytuację, usiłowano odpowiedzieć podczas szkolenia.
JABŁKA, KTÓRE WARTO PRZECHOWYWAĆ
Nadprodukcja owoców, trudności ze zbytem i rosnąca konkurencja zmuszają sadowników do coraz większej dbałości o jakość produkowanych jabłek. Wynik ekonomiczny gospodarstwa sadowniczego zależy obecnie nie tylko od możliwości wyprodukowania owoców wysokiej jakości, ale przede wszystkim od utrzymania tej jakości podczas długotrwałego przechowywania. Nowoczesne obiekty umożliwiają przechowywanie jabłek przez wiele miesięcy po zbiorze, ale straty powodowane w tym czasie chorobami grzybowymi i fizjologicznymi dodatkowo zwiększają koszty. Należy zatem pamiętać, że jakość i przydatność przechowalnicza jabłek zależy w dużym stopniu od warunków, w jakich wykształcają się owoce. Mają w tym udział warunki pogody i zabiegi agrotechniczne, które wpływają na odżywienie i wielkość owoców oraz ich stan fizjologiczny.
OCHRONA BROKUŁU PRZED SZKODNIKAMI
W ostatnich latach powierzchnia uprawy brokułu w Polsce stale wzrasta. Głównym zainteresowaniem producentów cieszy się jego uprawa na późny zbiór dla przemysłu przetwórczego (mrożonki). Duży jest również udział nasadzeń wczesnych na bezpośrednie zaopatrzenie rynku. W okresie od posadzenia aż do uzyskania róż brokuły mogą być uszkadzane przez kilkanaście gatunków szkodników. W wiosennej uprawie największe szkody wyrządza śmietka kapuściana, a także pchełki, chowacze i paciornica krzyżowianka. Jedynie wczesne odmiany rosnące pod osłonami nie są opanowywane przez szkodniki w początkowym okresie uprawy. W produkcji na późny zbiór istotna jest przede wszystkim ochrona przed mszycami i gąsienicami, chociaż poważne szkody może także wyrządzać śmietka kapuściana.
RÓŻNE METODY REGULACJI WZROSTU ROŚLIN OZDOBNYCH POD OSŁONAMI
Metody chemiczne
Najczęściej do regulowania pokroju roślin ozdobnych używa się retardantów wzrostu. Środki te hamują nadmierne wydłużanie się pędów i dzięki nim można uzyskać niższe,...
CZY NIE BĘDZIEMY JUŻ PRODUKOWAĆ TRUSKAWEK DLA PRZETWÓRSTWA?
Co będzie z polskim przetwórstwem warzyw i owoców, zastanawiali się przedstawiciele kilkudziesięciu krajowych zakładów przetwórczych podczas konferencji w Warszawie 11 marca tego roku. Spotkanie pod tytułem "Czynniki kształtujące rentowność, popyt i podaż w branży owocowo-warzywnej" przygotowane zostało — już po raz trzeci — przez chłodnie Real z Siedlec.