Strona główna Tagi Polskie superowoce

polskie superowoce

Superowoce bliżej klienta

Trwa „Owocowe lato w Koneserze” – inicjatywa plantatorów, przetwórców i szkółkarzy współpracujących w ramach III edycji projektu „Czas na polskie superowoce!”.

Plantatorzy borówki rozpoczęli sezon 2021

1 LIPCA - Dzień Polskiej Borówki to święto wszystkich miłośników owoców i aktywnego stylu życia. Od pierwszych obchodów Dnia Polskiej Borówki minęło 5 lat. Święto zasłużyło się w promocji nie tylko tego gatunku.

Czy Polacy zwracają uwagę na to, żeby dieta wzmacniała odporność?

Ponad połowa Polaków (58%) deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby ich sposób odżywiania wzmacniał odporność. W tym aż 16% badanych wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. Warto podtrzymać dobre nawyki, wszak odporność zaczyna się w kuchni.

Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym już na samym początku sezonu na polskie superowoce.

Najpopularniejsze superowoce kwietnia 2021

Co czwarty Polak (25%) jadł truskawki w kwietniu. To znacznie więcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%.

Sezon na polskie truskawki zaczyna się w kwietniu

Walory pierwszych tegorocznych owoców krajowej produkcji zaprezentowali liderzy upraw szklarniowych. Uroczyste otwarcie sezonu odbyło się w Parku-arboretum obok Zamku Czartoryskich w Gołuchowie, pod Kaliszem. W Wielkopolsce, tu gdzie produkuje się najwięcej wiosennej truskawki.

Błonnik w marcu? Łatwiejsze niż myślisz

Błonnik jest jednym z głównych powodów, dla których pokarmy roślinne są tak zdrowe. Odżywia „dobre” bakterie w naszym przewodzie pokarmowym i w ten sposób wzmacnia odporność organizmu. Wiele osób spożywa bardzo mało błonnika, ale jego dostarczenie w odpowiednich ilościach jest łatwiejsze niż myślisz. Przetwórcy owoców jagodowych pokazują jak dostarczyć błonnik w miesiącach zimowych i wiosennych. Polecają wygodne w przygotowaniu i bogate w błonnik posiłki na bazie owoców suszonych i liofilizowanych.

Walentynki rano i wieczorem!

Szukasz pomysłu na lekką kolację lub romantyczne śniadanie? Odkryj szybki i łatwy przepis, który wybraliśmy na Walentynki. Danie, które uwodzi. Naleśniki z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzbogacone sokiem aroniowym lub jabłkiem. Smaczny dowód na to, że przyjemności możemy robić sobie cały dzień.

Przetwory dla zdrowia Babci i Dziadka!

Świętowanie Dnia Babci i Dziadka jest ważne. 21 i 22 stycznia to czas, w którym zapraszaliśmy dziadków do przedszkoli i szkół, gdzie zawsze otrzymywali specjalnie przygotowane dla nich prezenty. W tym roku tak nie będzie. Plantatorzy polecają pamiętać o laurkach i o tym, że żadne suplementy diety nie zastąpią codziennego zdrowego odżywiania - dziadkom przypomnieć warto przetwory z polskich superowoców.

Nie daj się wpuścić w maliny!

Akcja edukacyjna Niwa i "Czas na polskie superowoce" przybliża informacje na temat malin oraz dorobek polskich hodowców, szkółkarzy i plantatorów malin. Organizatorzy zapraszają do wzięcia udziału w quizie na temat historii hodowli i uprawy polskich malin. Ankieta składa się z 21 pytań. W końcowej części znajdziecie Państwo zaproszenie do konkursu na nazwę nowej odmiany maliny żółtej. Wśród nagród sadzonki nowej odmiany oraz zgłoszenie pod wygraną nazwą do Rejestru Odmian.