pomidory
Na upały najlepsze sok pomidorowy i arbuz
W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy - radzi dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Święto pomidora
Na południowym krańcu Sycylii – w miejscowości Marzamemi od 4 do 9 sierpnia trwać będzie uliczna fiesta – święto pomidorów, których region Pachino jest dużym i znanym nie tylko we Włoszech producentem. Ma zupełnie inny przebieg niż hiszpańska La Tomatina (Bunol koło Walencji, 26 sierpnia ) – pomidorowa bitwa.
Innowacje i pamiątki
Działająca od zaledwie dziesięciu lat izraelska firma hodowlana TomaTech z dużymi sukcesami identyfikuje oczekiwania klientów rynku pomidorów i potrafi dostarczać na rynek odmiany warzyw wychodzące tym trendom naprzeciw – komentuje portal fruitnet.com ofertę, którą hodowcy ci pokazali podczas wiosennych targów AGRITECH w Tel Awiwie.
Hiszpanie interesują się Polską
Spółdzielnia CASI hiszpańskiej Almerii jest największym podmiotem na świecie zajmującym się uprawa i dystrybucją pomidorów. Właśnie otwarła magazyny w Holandii. W planowanych kampaniach i zamierzeniach ma zmiany w systemach sprzedaży i wejście na nowe rynki – między innymi do Polski.
Jordania w pierwszej dziesiątce producentów i eksporterów pomidorów
Jordania jest jednym z 10 krajów na świecie o największej produkcji i eksporcie pomidorów. W tym haszemickim królestwie stanowią one około 65% całkowitej produkcji rolnej przeznaczanej na eksport. Warunki klimatyczne są w Jordanii odpowiednie, dzięki czemu uprawa warzyw może stanowić filar w jej sektorze rolnym.
Zadbać o pomidory gruntowe z Arystą
W miniony piątek (12 czerwca) firma Arysta LifeScience zaprosiła producentów pomidorów gruntowych do Czeluścina, na pola Ireny Grobelnej, gdzie można było przyjrzeć się wzorcowo prowadzonej plantacji i wysłuchać prelekcji na temat nawożenia, ochrony i biostymulacji pomidora.
Nekroza rdzenia łodygi pomidora
Nekroza rdzenia łodygi pomidora (ang. Tomato Pith Necrosis) znana jest w Europie i w USA od 1978 r. przede wszystkim w produkcji szklarniowej i tunelowej tego warzywa. W ostatnim czasie choroba coraz częściej pojawia się w uprawie pomidorów w polu. Może powodować znaczne straty w produkcji, sięgające nawet 95%. Odpowiednio wczesne zdiagnozowanie oraz szybka interwencja mogą zahamować infekcję.
W przyszłym roku ma szanse ruszyć program „Pomidory dobre z natury”
Program „Pomidory dobre z natury” powstał z inicjatywy Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami (SPPiOPO), a jego celem jest promocja spożycia pomidorów na rynku polskim i niemieckim. Budżet wynosi ponad 3 mln euro, a za realizację odpowiedzialne będzie konsorcjum firm NuOrder i VMG wyłonione w drodze przetargu.
Dzień pomidora malinowego
Firma Hazera Poland oraz Arysta LifeScience, Yara i Koppert zorganizowały 23 maja w Ociążu koło Kalisza – w gospodarstwie państwa Agnieszki i Piotra Lisów – spotkanie dla plantatorów pomidorów pod osłonami.
Zbiory pomidorów w Krzeszowicach
„Zakład ogrodniczy” w Krzeszowicach (woj. małopolskie) od lat słynął z wybornych pomidorów. Choć w ubiegłym sezonie nastąpiła zmiana właściciela, warzywa tam uprawiane wciąż stanowią poszukiwany towar. Tadeusz Bogdan (fot. 1) od 1993 r. prowadzi 9-hektarowe gospodarstwo szklarniowe w Mielcu (woj. podkarpackie). Od sierpnia ubiegłego roku jest również właścicielem tego 6-hektarowego kombinatu szklarniowego pod Krakowem.