Strona główna Tagi Przechowywanie

przechowywanie

Prof. Makosz: Jak długo warto przechować nasze jabłka?

To pytanie, które sobie stawiają przede wszystkim producenci i eksporterzy jabłek. Odpowiedź jest bardzo trudna wobec dużych różnic w zbiorach, zapasach i jakości jabłek. Przypomnę, że zbiory jabłek były niższe o około 3,0 mln ton w całej Europie, o ponad 2,0 mln ton w Unii Europejskiej i o 1,1 mln ton w Polsce. Przyczyny są dobrze znane, nie muszę wyjaśniać. 

Zapasy gruszek. Stan na dzień 1 stycznia 2018 r.

Z opublikowanych przez WAPA danych wynika, że w europejskich komorach przechowalniczych na początku 2018 r. znajdowało się ok. 753 tys. gruszek. Oznacza to, że tegoroczne zapasy są niemal takie same, jak rok wcześniej. 
 
 

Polskie zapasy jabłek. Których odmian mamy najwięcej?

W opublikowanych przez WAPA danych dotyczących zapasów jabłek w Europie na dzień 1 stycznia 2018 są informacje dotyczące polskich komór przechowalniczych.
 

Europejskie zapasy jabłek – najwięcej jest w Polsce

WAPA opublikowała najnowsze dane dotyczące stanu zapasów jabłek w poszczególnych krajach. 1 czerwca najwięcej jabłek z wszystkich krajów EU miała Polska - 92 tys. ton.

Naukowcy opracowali sztuczne jabłko. Po co?

Grupa naukowców ze Szwajcarii, Belgii i RPA zaprojektowała, zbudowała i przetestowała sztuczne jabłko.
Zależało im na osiągnieciu możliwie największego podobieństwa do prawdziwego owocu.
 
 

Truncatella angustata poraża jabłka

Naukowcy z uniwersytetu Wageningen potwierdzili porażanie parchoodpornej odmiany jabłek Topaz przez grzyb Truncatella angustata.To pierwsze naukowe doniesienie wskazujące, że ten patogen powoduje chorobę przechowalniczą jabłek.

SmartFresh w nowej formulacji

13 czerwca w Małej Wsi (gm. Belsk Duży) firma AgroFresh zorganizowała spotkanie prasowe, podczas którego zaprezentowany został produkt SmartFresh ProTabs™, czyli znany dobrze sadownikom SmartFresh® w nowej, jeszcze bardziej efektywnej formulacji. Zastąpi on od tego roku na rynku SmartFresh 03 VP. Nowa formulacji oznacza jeszcze więcej korzyści dla sadowników, w tym wyższą jędrność owoców po okresie przechowywania i możliwość kierowania jabłek na nowe, wymagające rynki.

Stan zapasów jabłek we Włoszech na dzień 1 marca

Na początku marca w komorach przechowalniczych Trydentu Górnej Adygi było 777 468 ton jabłek deserowych.
Dane dotyczące stanu zapasów opublikowała organizacja Assomela i Izba Handlowa w Bolzano. 
 

Nowa powłoka ochronna ogranicza psucie się warzyw i owoców

Naukowcy z kalifornijskiej firmy Apeel Sciences opracowali innowacyjną powłokę, która pozwala wydłużyć dwukrotnie zdolności przechowalnicze owoców i warzyw. Jest niewidoczna, naturalna i jadalna.
 
 

Przechowywanie jabłek: jak uniknać problemów z sezonu 2015/16

Sezon przechowalniczy 2015/2016 należał do jednych z najtrudniejszych pod względem chorób fizjologicznych. Bardzo duże ilości jabłek zamiast na rynek owoców świeżych trafiły do przetwórstwa, a znalezienie jabłek wysokiej jakości o dużej trwałości graniczyło z cudem, zwłaszcza późną wiosną i latem. Powszechnie uważa się, że główną chorobą była oparzelizna powierzchniowa. Według mnie problem był znacznie szerszy, a uszkodzenia powierzchniowe wywołane były również przez inne czynniki.