Strona główna Tagi Przechowywanie

przechowywanie

Profesjonalna przechowalnia warzyw korzeniowych

W ostatnich kilku latach w Polsce powstało wiele nowych przechowalni warzyw, ale w porównaniu z plantacjami z Europy Zachodniej baza ta w naszym kraju ciągle jest niewystarczająca. Na co warto zwrócić uwagę planując unowocześnienie lub budowę przechowalni zapytałam przedstawicieli 3 firm zajmujących się chłodnictwem.

Umań także jesienią

Święta Kwitnącej Jabłoni organizowane przez prof. Aleksandra Melnika od ponad 20 lat są dobrze znane polskim sadownikom, naukowcom, doradcom oraz handlowcom. Zresztą nie tylko polskim - spotkania na Narodowym Sadowniczym Uniwersytecie w Umaniu są coraz atrakcyjniejsze dla braci sadowniczej i firm pracujących na rzecz tej branży z całej Europy.

Technologia ULO i związane z nią ryzyka

Utracone partie owoców mogą być dla producenta przyczyną poważnych strat finansowych oraz powodem stresu. Potencjalne szkody wywołane suszą, gradem czy przymrozkami można zmniejszyć lub zrównoważyć np. odszkodowaniem z ubezpieczenia, montażem zraszaczy ponadkoronowych czy sprzedażą owoców dla przemysłu przetwórczego. Jeżeli jednak straty powstają – niezauważalnie – już podczas przechowywania owoców, wtedy najbardziej prawdopodobną ich przyczyną są temperatura lub niewłaściwy skład gazowy atmosfery (O2 i CO2) w przechowalni.

Centrum Badawczo-Innowacyjne PAN w Lublinie

Hodowla alg i wytwarzanie z nich energii odnawialnej, symulacja erozji gleby i wzrostu roślin, to niektóre możliwości laboratoriów i sprzętu Centrum Badawczo-Innowacyjnego Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. Placówka powstała we współpracy z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości.

Skrzynie dla warzyw

Skrzynie paletowe to coraz powszechniej wykorzystywane w warzywnictwie opakowania. Stosowane są do przechowywania i transportu warzyw w ilościach hurtowych. Pozwalają zmniejszyć nakład pracy i uszkodzenia produktów.

W ciągu pięciu lat zbiory jabłek na Ukrainie wzrosły o połowę

Było to możliwe dzięki nowym technologiom zakładania i prowadzenia sadów, w których sadzi się współczesne odmiany jabłoni. Tego roku na Ukrainie zbiory jabłek osiągną około 1 mln ton.

SmartFresh w praktyce sadowniczej

System jakości SmartFresh wprowadzono do praktyki sadowniczej w Polsce w 2008 r. W naszym kraju 1-MCP jest zarejestrowany tylko dla jabłek, w innych krajach także dla gruszek i innych gatunków owoców (czytaj też nr 9/2012 „MPS SAD”). Jakie doświadczenia mają z tą technologią nasi sadownicy i czy faktycznie warto ją stosować?

W czym przechowywać jabłka

Przed nami zbiór jabłek, najbardziej wyczekiwany moment w cyklu produkcyjnym, podczas którego można ocenić efekty całorocznej pracy. Ale to również czas wzmożonego wysiłku, ponieważ zbiory pochłaniają ponad połowę roboczogodzin w sezonie agrotechnicznym. W celu ograniczenia uciążliwości pracy dominujący jeszcze niedawno zbiór owoców do skrzynek zastępowany jest zrywaniem jabłek bezpośrednio do skrzyniopalet.

W holenderskiej przechowalni z marchwią

W celu przetrzymania marchwi przez 4-8 miesięcy po zbiorach bez znacznych strat, należy zapewnić jej odpowiednie warunki przechowywania. Temperatura na poziomie 0-1°C to jeden z koniecznych do przestrzegania czynników.

Przedłuż trwałość strąków fasoli

Fasola szparagowa należy do warzyw nietrwałych, czyli po zbiorze bardzo szybko traci wartość handlową. Jednak, jak wskazują wyniki badań przeprowadzonych w skierniewickim instytucie, stosując odpowiednie zabiegi można przedłużyć trwałość, nawet o 14 dni, świeżych strąków fasoli.