Strona główna Tagi Raport
Tag:

raport

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Polacy chcą wiedzieć więcej, by zdrowo się odżywiać

Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych i chcą wiedzieć więcej o żywności, którą kupują. Konsumenci interesują się zwłaszcza składem produktów i ich działaniem prozdrowotnym. Skąd czerpią wiedzę o żywności? Przede wszystkim z etykiet i od rodziny, ale za najbardziej wiarygodne źródło wiedzy uznają lekarzy i dietetyków.

Za mało owoców i warzyw w diecie dzieci

Według raportu „Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży pod kątem spożywania owoców i warzyw” przygotowanego na zlecenie Intermarché, jedynie 7,1% rodziców dzieci w wieku 6–15 lat deklaruje, że spożywają one zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia dawkę 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Amerykański raport dla biznesu: zainteresujcie się Ukrainą

Ukrsadprom i Ambasada Stanów Zjednoczonych przygotowują raport na temat perspektyw biznesowych w zakresie produkcji owoców i warzyw na Ukrainie. Mówi się w nim, że kraj ten jest na piątym miejscu wśród krajów Unii Europejskiej pod względem produkcji produktów ogrodniczych i jagodowych i ma duży potencjał w produkcji, przechowywaniu, przetwarzaniu i pakowaniu owoców oraz warzyw.
 

„Polska wieś 2016. Raport o stanie wsi”

Jaki jest rzeczywisty obraz polskiej wsi i rolnictwa? Jakie są kierunki zmian w strukturach gospodarczych i społecznych na wsi? Jakie problemy nadal pozostają nierozwiązane i jakie zagrożenia można zidentyfikować dla dalszego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce? Okazją do dyskusji m.in. na te tematy była prezentacja najnowszego raportu Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa "Polska wieś 2016. Raport o stanie wsi". W przedstawionej 15 czerwca w Warszawie 9. edycji raportu sporo uwagi poświęcono pokazaniu sytuacji polskiej wsi, a zwłaszcza przemian ludnościowych i rolnictwa, na tle innych krajów europejskich. Autorzy raportu wskazują, że dystanse rozwojowe, dzielące wieś i miasto, zmniejszają się. Następuje proces upodabniania się najważniejszych wskaźników charakteryzujących poziom rozwoju społecznego i gospodarczego, poglądów politycznych, aspiracji edukacyjnych, wzorców konsumpcji, sytuacji demograficznej i wielu innych, między miastem a wsią w naszym kraju.

Ostatnie artykuły

Usprawnienie wydatkowania środków finansowych

Rada Ministrów przyjęła 30 lipca projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu usprawnienia procesu wydatkowania środków finansowych w ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz w ramach działań objętych zintegrowanym systemem zarządzania i kontroli.

Rośliny i ogrody w międzynarodowym wydaniu

Nowości z zakresu osiągnięć technologicznych i hodowlanych, produkty najwyższej jakości, bogaty program wydarzeń towarzyszących wypełniony pokazami, warsztatami i seminariami. Targi ZIELEŃ TO ŻYCIE oraz FLOWER EXPO POLSKA, to wieloletnia tradycja i sprawdzona formuła dająca możliwość budowania bezpośrednich relacji o dużym biznesowym potencjale. To też miejsce spotkania branżowych liderów rynku oraz hobbystów, zaproszenie do dyskusji, przegląd dynamicznego i rosnącego w siłę „zielonego sektora gospodarki”.

Konsultacje planu przeciwdziałania skutkom suszy

Od 15 sierpnia 2019 r. do 15 lutego 2020 r. w 15 największych polskich miastach odbędą się konsultacje społeczne planu przeciwdziałania skutkom suszy (PPSS).