Free Porn
xbporn

buy twitter followers
uk escorts escort
liverpool escort
buy instagram followers
Galabetslotsitesi
Galabetsondomain
vipparksitesigiris
vipparkcasinositesi
vipparkresmi
vipparkresmisite
vipparkgirhemen
Betjolly
Strona główna Tagi Raport

raport

Żywność wegańska trafia już do ponad 1/3 Polaków

Z najnowszego ogólnopolskiego badania Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS prowadzonego w styczniu 2021 wynika, że klienci żywności wegańskiej w Polsce to już 35% Polaków w wieku 18-74 lata, a pomimo dużej liczby marek wegańskich na rynku są one dość dobrze rozpoznawane.

Rolnictwo w Polsce: na liście priorytetów rodzina i zdrowie

Według danych z badania przeprowadzonego na zlecenie firmy Wiener, niemal 50% badanych rolników najwyżej ceni rodzinę i zdrowie. Niestety, mimo tak mocnej deklaracji, w kontekście profilaktyki zdrowia i badań wśród rolników mamy wciąż dużo do poprawy. Wielu z nich nie przeprowadza regularnie podstawowych badań profilaktycznych, tj. cytologii, badania prostaty czy przeglądów stomatologicznych. Rolnicy wykazują się dużym zaangażowaniem społecznym - blisko co piąta badana osoba deklaruje przynależność do lokalnych organizacji, m.in. do Kół Gospodyń Wiejskich, Ochotniczej Straży Pożarnej (42%) czy lokalnych klubów sportowych (40%).

Rolnictwo ekologiczne w Polsce

„Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018” opublikowany został przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Znajdują się w nim dane statystyczne w zakresie liczby producentów, powierzchni użytków rolnych i produkcji ekologicznej, a także informacje między innymi o przepisach prawa (krajowych i Unii Europejskiej), systemie nadzoru, kontroli oraz certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.

Jak państwo wspiera rolnictwo ekologiczne?

Niespójne i nieskuteczne wieloletnie działania państwa na rzecz rolnictwa ekologicznego i wprowadzania do sprzedaży jego produktów – czytamy w raporcie NIK.

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Polacy chcą wiedzieć więcej, by zdrowo się odżywiać

Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych i chcą wiedzieć więcej o żywności, którą kupują. Konsumenci interesują się zwłaszcza składem produktów i ich działaniem prozdrowotnym. Skąd czerpią wiedzę o żywności? Przede wszystkim z etykiet i od rodziny, ale za najbardziej wiarygodne źródło wiedzy uznają lekarzy i dietetyków.

Za mało owoców i warzyw w diecie dzieci

Według raportu „Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży pod kątem spożywania owoców i warzyw” przygotowanego na zlecenie Intermarché, jedynie 7,1% rodziców dzieci w wieku 6–15 lat deklaruje, że spożywają one zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia dawkę 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Amerykański raport dla biznesu: zainteresujcie się Ukrainą

Ukrsadprom i Ambasada Stanów Zjednoczonych przygotowują raport na temat perspektyw biznesowych w zakresie produkcji owoców i warzyw na Ukrainie. Mówi się w nim, że kraj ten jest na piątym miejscu wśród krajów Unii Europejskiej pod względem produkcji produktów ogrodniczych i jagodowych i ma duży potencjał w produkcji, przechowywaniu, przetwarzaniu i pakowaniu owoców oraz warzyw.
 

„Polska wieś 2016. Raport o stanie wsi”

Jaki jest rzeczywisty obraz polskiej wsi i rolnictwa? Jakie są kierunki zmian w strukturach gospodarczych i społecznych na wsi? Jakie problemy nadal pozostają nierozwiązane i jakie zagrożenia można zidentyfikować dla dalszego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Polsce? Okazją do dyskusji m.in. na te tematy była prezentacja najnowszego raportu Fundacji na rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa "Polska wieś 2016. Raport o stanie wsi". W przedstawionej 15 czerwca w Warszawie 9. edycji raportu sporo uwagi poświęcono pokazaniu sytuacji polskiej wsi, a zwłaszcza przemian ludnościowych i rolnictwa, na tle innych krajów europejskich. Autorzy raportu wskazują, że dystanse rozwojowe, dzielące wieś i miasto, zmniejszają się. Następuje proces upodabniania się najważniejszych wskaźników charakteryzujących poziom rozwoju społecznego i gospodarczego, poglądów politycznych, aspiracji edukacyjnych, wzorców konsumpcji, sytuacji demograficznej i wielu innych, między miastem a wsią w naszym kraju.