1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Rolnictwo ekologiczne
Tag:

rolnictwo ekologiczne

Kierunek: produkcja ekologiczna

W ramach Eko-Akademii Amplusa 2020 w siedzibie firmy, w miejscowości Prandocin-Iły 25 stycznia odbyła się konferencja pt. „Uwarunkowania ekologicznej produkcji świeżych warzyw i truskawek”.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce

„Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2017–2018” opublikowany został przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Znajdują się w nim dane statystyczne w zakresie liczby producentów, powierzchni użytków rolnych i produkcji ekologicznej, a także informacje między innymi o przepisach prawa (krajowych i Unii Europejskiej), systemie nadzoru, kontroli oraz certyfikacji w rolnictwie ekologicznym.

Jak państwo wspiera rolnictwo ekologiczne?

Niespójne i nieskuteczne wieloletnie działania państwa na rzecz rolnictwa ekologicznego i wprowadzania do sprzedaży jego produktów – czytamy w raporcie NIK.

Dofinansowanie rolnictwa ekologicznego na nowych zasadach

Do konsultacji społecznych został skierowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania pomocy finansowej w ramach działania „Rolnictwo ekologiczne” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Polskie inwestycje w Kazachstanie

Kazachstan i Polska są gotowe do zacieśnienia współpracy - jednym z priorytetów jest sektor ogrodnictwa szklarniowego. Polscy przedsiębiorcy planują zainwestować około 200 tysięcy euro w projekty rolnicze w Kazachstanie. Dzięki ich inwestycjom w regionie Turkmenistanu zostanie wybudowany kompleks szklarniowy o powierzchni 11 ha na ekologiczną produkcję pomidorów.

Ekologiczna uprawa warzyw – dofinansowanie i pomoc merytoryczna

Fundacja Agrinatura zaprasza do udziału w projekcie Demokratyzacja Bio, który przeznaczony jest dla rolników ekologicznych uprawiających ekologiczne warzywa. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 września.

Uwaga rolnicy ekologiczni!

Wśród rolników ekologicznych rozpowszechniane są informacje o rzekomym powstaniu Europejskiego Rejestru Ekologicznych Producentów Rolnych oraz o potrzebie uiszczenia opłaty w wysokości 280 zł za wpis do tego rejestru.

Polsko-chińskie rozmowy o rolnictwie

W poniedziałek w ministerstwie rolnictwa odbyły się dwustronne rozmowy z chińską delegacją pod przewodnictwem wiceministra rolnictwa i obszarów wiejskich Chin Yu Xinronga.

W Sejmie o problemach rolnictwa ekologicznego

Sejmowa Komisja Rolnictwa 17 lipca wysłuchała informacji o problemach i zagrożeniach oraz perspektywach rozwoju polskiej produkcji ekologicznej.

Stosowanie środków ochrony roślin – krajowy plan działania

„Krajowy plan działania na rzecz ograniczenia ryzyka związanego ze stosowaniem środków ochrony roślin na lata 2018-2022” został podpisany 11 lipca i skierowany do ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Monitor Polski. - Przepisy te pomagają w wytwarzaniu wysokiej jakości żywności, spełniającej wysokie wymagania w zakresie bezpieczeństwa konsumenta, przy zminimalizowaniu negatywnej presji na środowisko naturalne - informuje MRiRW.

Ostatnie artykuły

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.