Strona główna Tagi Rolnictwo ekologiczne

rolnictwo ekologiczne

Parlament Europejski za produkcją organiczną

Parlament Europejski 466 głosami "za", przy 124 głosach "przeciw" i 50 wstrzymujących się przyjął nowe rozwiązania dotyczące organicznej (ekologicznej) produkcji. Ma to zapewnić, między innymi, dostęp do unijnego rynku importowanych produktów tylko najwyższej jakości. Po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską pakiet ten wejdzie w życie 1 stycznia 2021 roku.

Żywność ekologiczna: PE wzmacnia unijne przepisy

Nowe zasady zapewniające sprzedaż żywności ekologicznej najwyższej jakości w UE oraz wspomagające organiczną produkcję, przyjął w czwartek 19 kwietnia Parlament Europejski.

Nowe zasady dla żywności ekologicznej w UE

Parlament Europejski chce wprowadzić zestaw ogólnounijnych przepisów obejmujących cały sektor rolnictwa ekologicznego w UE. Posłowie będą debatować nad nowymi przepisami we wtorek 17 kwietnia. Głosowanie zaplanowano 18 kwietnia. Po formalnym przyjęciu przez Parlament i państwa członkowskie nowe rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r.

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie nadal rośnie

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33,500 milionów euro w 2016 r .; o 11,4% więcej niż rok wcześniej. 30,700 milionów euro z tego to konsumpcja w UE, która jest drugim najważniejszym rynkiem produktów ekologicznych po Stanach Zjednoczonych.

Unijni kontrolerzy zbadają system kontroli żywności ekologicznej

Europejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza obecnie poprawność kontroli żywności ekologicznej w UE. Kontrolerzy badają system kontroli obejmujący produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i przywóz produktów ekologicznych, aby ocenić, czy konsumenci mogą obecnie w większym stopniu polegać na tym, że produkty określane jako ekologiczne rzeczywiście takie są, niż w 2012 r., kiedy Trybunał przeprowadził ostatnią kontrolę w tym sektorze.

Polska na targach BioFach

W Norymberdze do soboty 17 lutego trwają Międzynarodowe Targi BioFach 2018, największa na świecie impreza wystawiennicza produktów ekologicznych.Mamy tam polskie stoisko narodowe.

Ekologiczne warzywnictwo w Danii

W związku z rosnącym zainteresowaniem ekologiczną produkcją warzyw w naszym kraju, firma Bejo Zaden Poland w czerwcu zorganizowała wyjazd do kilku gospodarstw ekologicznych w Danii.

Z plamami – to samo zdrowie!!!!????

Te jabłka, dostępne w warszawskim sieciowym sklepie oferującym żywność ekologiczną, są dla mnie rewelacyjne! Wystarczy wizyta w takim jednym punkcie i dysponuję objawami (także fotografiami) większości chorób przechowalniczych występujących na tych owocach. I to cały pożytek z tego towaru.

Ekologiczny rolnik kontra sąsiedzi

Nietypowy proces toczy się przed sądem w Hamm (Niemcy, Nadrenia Północna-Westfalia). Rolnik z miejscowości Lichtenau, prowadzący ekologiczną uprawę warzyw, oskarża swoich sąsiadów o zanieczyszczenie pestycydami jego upraw i żąda wysokiego odszkodowania.

Maliny „eko”: letnia czy jesienna?

Maliny z plantacji ekologicznych mają coraz większe znaczenie w produkcji ogrodniczej. Efektem wysokich cen owoców oraz zwiększającego się popytu jest technologia ich uprawy na wysokim, bardzo zaawansowanym poziomie. Owoce są przeznaczane do bezpośredniego spożycia oraz na potrzeby przemysłu przetwórczego. W uprawie są zarówno odmiany owocujące latem, jak i jesienią (na pędach tegorocznych).