Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie nadal rośnie

Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33,500 milionów euro w 2016 r .; o 11,4% więcej niż rok wcześniej. 30,700 milionów euro z tego to konsumpcja w UE, która jest drugim najważniejszym rynkiem produktów ekologicznych po Stanach Zjednoczonych.

Dane zostały opublikowane w roczniku „The World of Organic Agriculture, Emerging statistics and trends 2018”, który został zaprezentowany podczas inauguracji międzynarodowych targów ekologicznych BioFach w Norymberdze.

W tekście podkreślono, że po raz drugi od czasu kryzysu finansowego rynek odnotował dwucyfrowy wzrost. Najbardziej znaczący wzrost odnotowano we Francji – 22% (6,736 milionów euro). Kraj ten był drugi jeśli chodzi o sprzedaż produktów eko – po Niemczech (9,478 mln euro) i przed Włochami (2,644 mln euro).

Ekspansja w areale
Badanie przeprowadzone przez Międzynarodową Federację Organizacji Rolnictwa Ekologicznego (Ifoam) i Instytut Badawczy ds. Rolnictwa Ekologicznego (FiBL) pokazały, że europejska powierzchnia uraw ekologicznych ponownie wzrosła, osiągając 13,5 miliona hektarów (+ 6,7%), z 12,1 milionami ha (+ 8,2%) na terenie Unii Europejskiej.

Liderem jeśli chodzi o powierzchnię jest Hiszpania z ponad 2 milionami hektarów, kolejne miejsca zajmują Włochy z 1,8 milionami ha i Francja z 1,5 milionami ha. Te dwie ostatnie kraje odnotowały również znaczący wzrost – Włochy ponad 300 000 hektarów, Francja ponad 216 000 hektarów.

Udział całkowitej powierzchni przeznaczonej na produkcję ekologiczną w Europie wynosi 2,7%, a odsetek ten wzrósł w UE do 6,7%. W Liechtensteinie udział ten sięga 37,7%, a w UE liderem rankingu jest Austria z 21,9% udziałem powierzchni „eko”.

Ekologiczni producenci i przetwórcy
Liczba producentów „eko” wzrosła o 6,9%, osiągając 373 240 w Europie (w UE liczba ta jest zbliżona do 300 000, wzrosła 10%).

Tymczasem liczba przetwórców ekologicznych wzrosła o 10,2% do 65 889 w Europie (62 652 w UE). Na terytorium europejskim było także 4700 importerów (4000 w UE); z Włochami (1700) i Niemcami (1600) na czele rankingu.

Jeśli chodzi o wartość konsumpcji produktów eko, w Europie w 2016 r. wynosiła on około 41 euro na mieszkańca; liczba ta wzrasta średnio do 60,5 euro w UE. Wydatki na żywność eko w Szwajcarii, która jest liderem tego rankingu od lat, wynosiły 274 euro na mieszkańca; następna jest  Dania (227 euro) i Szwecja (197 euro).

mp

Źródło: Freshplaza

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCBA zatrzymała b. naczelnika i b. głównego specjalistę z wielkopolskiej ARiMR
Następny artykułWaloryzacja emerytur i rent rolniczych od 1 marca

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.