Strona główna Tagi Sadownicze przedwiośnie
Tag:

sadownicze przedwiośnie

Ciepłe Przedwiośnie w Brzeznej

Sadownicze Przedwiośnie Brzezna 2016 – jak zwykle w święto MB Gromnicznej (2 lutego) – przebiegało przy temperaturze około 10˚C i, jak na środek zimy, ciepłym wietrze.

Sadownicze Przedwiośnie

Zanim Tomasz Gasparski (Bayer)  podczas Sadowniczego Przedwiośnia (SZD Brzezna, 2 lutego) przeszedł do prognoz zagrożenia parchem jabłoni przypomniał kilka kardynalnych zasad ułatwiających zwalczanie tej choroby. Zasad prostych, a chyba jednak nie praktykowanych standardowo przez wszystkich producentów jabłek.

Sadownicze Przedwiośnie 2014

Faktyczne przedwiośnie trwa na Sądecczyźnie od grudnia ubiegłego roku – mniej więcej od świąt Bożego Narodzenia nad regionem z kilkudniowymi przerwami ciągle wieje ciepły halny. Dzięki niemu najcieplej bywa w Zakopanem (będziemy mieli polskie Soczi i argument „za” organizowaniem tam zimowych igrzysk olimpijskich?) – nawet i +10 stopni Celsjusza. Tymczasem sądeccy sadownicy w tym roku opóźnili inaugurację swojego sezonu – tradycyjne „Sadownicze Przedwiośnie” w Brzeznej wyznaczono w tym roku nie na 2. a na 7 lutego.

Włoskie zbiory jabłek

Pod koniec listopada br. ukazały się najnowsze dane dotyczące włoskich zbiorów jabłek. Łączne ich zbiory w roku 2013 to 2,107 mln ton wobec 1,939 mln ton w roku 2012 oraz 2,292 w roku 2011.

Przedwiośnie w Brzeznej

1 lutego (tradycyjnie, choć dzień wcześniej, niż zazwyczaj) w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej okoliczni producenci owoców spotkali się na Sadowniczym Przedwiośniu. W brzeźniańskim Dworku witał gości nowy prezes SZD Brzezna – Dariusz Szewczyk. Spotkanie miało część referatową oraz pokaz cięcia drzew owocowych.

Sadownicze Przedwiośnie

Więcej informacji: www.brzezna.pl

Ostatnie artykuły

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?