Strona główna Tagi Sadownicze przedwiośnie
Tag:

sadownicze przedwiośnie

Ciepłe Przedwiośnie w Brzeznej

Sadownicze Przedwiośnie Brzezna 2016 – jak zwykle w święto MB Gromnicznej (2 lutego) – przebiegało przy temperaturze około 10˚C i, jak na środek zimy, ciepłym wietrze.

Sadownicze Przedwiośnie

Zanim Tomasz Gasparski (Bayer)  podczas Sadowniczego Przedwiośnia (SZD Brzezna, 2 lutego) przeszedł do prognoz zagrożenia parchem jabłoni przypomniał kilka kardynalnych zasad ułatwiających zwalczanie tej choroby. Zasad prostych, a chyba jednak nie praktykowanych standardowo przez wszystkich producentów jabłek.

Sadownicze Przedwiośnie 2014

Faktyczne przedwiośnie trwa na Sądecczyźnie od grudnia ubiegłego roku – mniej więcej od świąt Bożego Narodzenia nad regionem z kilkudniowymi przerwami ciągle wieje ciepły halny. Dzięki niemu najcieplej bywa w Zakopanem (będziemy mieli polskie Soczi i argument „za” organizowaniem tam zimowych igrzysk olimpijskich?) – nawet i +10 stopni Celsjusza. Tymczasem sądeccy sadownicy w tym roku opóźnili inaugurację swojego sezonu – tradycyjne „Sadownicze Przedwiośnie” w Brzeznej wyznaczono w tym roku nie na 2. a na 7 lutego.

Włoskie zbiory jabłek

Pod koniec listopada br. ukazały się najnowsze dane dotyczące włoskich zbiorów jabłek. Łączne ich zbiory w roku 2013 to 2,107 mln ton wobec 1,939 mln ton w roku 2012 oraz 2,292 w roku 2011.

Przedwiośnie w Brzeznej

1 lutego (tradycyjnie, choć dzień wcześniej, niż zazwyczaj) w Sadowniczym Zakładzie Doświadczalnym w Brzeznej okoliczni producenci owoców spotkali się na Sadowniczym Przedwiośniu. W brzeźniańskim Dworku witał gości nowy prezes SZD Brzezna – Dariusz Szewczyk. Spotkanie miało część referatową oraz pokaz cięcia drzew owocowych.

Sadownicze Przedwiośnie

Więcej informacji: www.brzezna.pl

Ostatnie artykuły

Tranzyt kolejowy i drogowy przez Rosję – dozwolony

Rosja zezwoliła na tranzyt kolejowy i drogowy (ciężarowy) produktów pochodzenia roślinnego objętych embargiem wprowadzonym w sierpniu 2014 roku.

Rzemieślnicze lody jagodowe

Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemieślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.

Warzywa i owoce – na szczęście

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Celem III już edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.