Strona główna Tagi śliwka

śliwka

Owocowy rynek hurtowy

Notowania cen owoców na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.

Owoce jagodowe liderem rynku hurtowego

Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców a przede wszystkim konsumentów.

Mołdawia kończy eksport śliwek

W listopadzie Mołdawia konfekcjonuje końcówkę swoich zapasów tegorocznych śliwek. W chłodniach pozostało już niewiele owoców – głównie odmiany ‘Stanley’. Jest ona wysyłana głównie do Rumunii i Rosji, która ma jednak zastrzeżenia do zdrowotności śliwek.

47 procent mniej śliwek w Niemczech

Plony śliwek w Niemczech będą tym roku o 47 proc. niższe niż w roku 2016 i wyniosą 19 900 ton - podaje serwis Freshplaza.

Rynkowa szansa suszonej śliwki

Najnowsze wyniki raportu Instytutu ARC Rynek i Opinia pokazują, że w trakcie tegorocznych Świąt Wielkanocnych 58 proc. Polaków zamierza wydać średnio o 247 złotych więcej na artykuły spożywcze, niż na co dzień. To duża szansa również dla sprzedawców suszonych śliwek. 
 

Pestkowe – mniej odmian, lepsza jakość

Jednym z tematów podejmowanych podczas seminarium dotyczącego owoców pestkowych, które odbyło się w ub. r. w Niemczech (Steinobstseminar), był asortyment śliwek. Handlowcy niemieccy żądają wprowadzania na rynek mniejszej liczby odmian zarówno w przypadku śliwek, jak i czereśni. Dużo uwagi zwracają też na jakość owoców.

Kalifornijska śliwka podbija polski rynek

Kalifornia jest potentatem rynku suszonej śliwki. Stąd pochodzi prawie 100 proc. dostaw amerykańskich i 42 proc. dostaw światowych. Rosnącej stale sprzedaży – jak w przypadku innych bakalii – sprzyja moda na zdrowe odżywianie i lekkie przekąski. Polska jest jednym z najszybciej rosnących rynków w Europie – podkreślają przedstawiciele California Prune Board. W ubiegłym roku sprzedaż wzrosła o ponad 50 proc. rdr.

Mirabelka na… olej

Olej z pestek mirabelki - ze względu na zawarte w nim trujące związki - do tej pory wykorzystywano tylko do produkcji kosmetyków. Naukowcy z Politechniki Gdańskiej wiedzą, jak pozbyć się z niego trucizny, aby nadał się też do sałatek, smażenia czy powlekania suszonych owoców.

Komunikat 17 (wzrost zawiązków, cz. IV)

Poniżej poblikujemy czwartą część zaleceń na okres wzrostu zawiązków owocowych. Opracował je - jak i poprzednie, dostepne na naszej stronie - dyr. Adam Fura ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddział w Sandomierzu.