1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Spożycie
Tag:

spożycie

Badania konsumpcji warzyw i owoców

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” to projekt kompleksowych badań konsumpcji. Został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w diecie. Badania będą realizowane w roku 2020 przez firmę Kantar Polska we współpracy z agencją Inspire smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Za mało owoców i warzyw w diecie dzieci

Według raportu „Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży pod kątem spożywania owoców i warzyw” przygotowanego na zlecenie Intermarché, jedynie 7,1% rodziców dzieci w wieku 6–15 lat deklaruje, że spożywają one zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia dawkę 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Z perspektywy Komisji Europejskiej

18 grudnia KE opublikowała raport dotyczący prognozowanej produkcji i spożycia jabłek w państwach unijnych. Produkcja będzie rosła, powierzchnia sadów spadała, a spadek konsumpcji jabłek przyhamuje.

Polacy piją coraz więcej soków

Spożycie soków i przecierów owocowo-warzywnych w Polsce rośnie. Jednak na tle państw zachodnioeuropejskich wciąż jest niewielkie. W ubiegłym roku zwiększyło się o blisko 8 proc. - Polacy wypili średnio ponad 14 litrów soków na osobę rocznie. To zaledwie cztery łyżki dziennie. Statystyki są jednak coraz lepsze: rośnie zarówno konsumpcja soków i musów owocowo-warzywnych, jak i wiedza dotycząca składu takich produktów i ich wartości odżywczych.

Ziemniaki i pieczywo znikają z polskich stołów

W ciągu ostatnich 15 lat Polacy zmniejszyli zakupy ziemniaków i pieczywa blisko o połowę. O ile w roku 1999 miesięczne spożycie na osobę ziemniaków wynosiło prawie 7,8 kg, to w roku ubiegłym spadło do niecałych 4 kg - wynika z raportu „Zmiany preferencji Polaków w zakresie konsumpcji żywności” przygotowanego przez analityków Banku BGŻ BNP Paribas.

Statystyczny Polak zjada średnio 7 kg bananów rocznie

Konsumpcja bananów w Polsce sięga średnio 7 kg rocznie na osobę, ale importerzy tych owoców oceniają, że mogłaby być nawet trzy razy większa. Dla przykładu w Skandynawii wynosi ona 18 kg na osobę. Sprzedaż detaliczna rośnie, bo banany wpisują się w zdrowy tryb życia.

Sprzedaż wina w Polsce wzrosła o połowę

W ciągu dekady sprzedaż wina w Polsce wzrosła o 56 procent.Rocznie na głowę wypada już około 7 litrów, z czego połowa to wina gronowe. Większość importowanych win pochodzi z Europy, w ostatnich latach ważnym dostawcą stały się kraje Półwyspu Iberyjskiego. W 2014 roku z Portugalii sprowadzono blisko 7,5 mln litrów, podczas gdy 10 lat wcześniej było to mniej niż 170 tys. litrów.

Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale mniej zdrowe

Owoce i warzywa są coraz słodsze, ale kosztem ich wartości odżywczych, twierdzą naukowcy. Specjaliści wskazują, że choć słodszy smak zachęca do większego ich spożycia, związki odpowiadające za gorzki smak mają również ważne właściwości zdrowotne.

Unijny rynek soków i nektarów owocowych

W najnowszym raporcie European Fruit Juice Association opublikowano dane dotyczące unijnej konsumpcji soków i nektarów owocowych. Według danych za rok 2014 łączne spożycie we wszystkich krajach UE 28 to 9,702 mld litrów – o 3,3% soków mniej, niż w roku 2013 – wówczas spożycie wyniosło 10,028 mld litrów. Ze wspomnianej ilości 9,7 mld litrów około 6,22 mld litrów stanowiły 100% soki owocowe, a pozostałe 3,49 mld litrów nektary o zawartości 25-99% soków owocowych. 
 

Jedzmy owoce i warzywa na zdrowie

W marcu bieżącego roku odbyła się konferencja poświęcona zdrowemu żywieniu w Polsce. Jak wynika z informacji na niej przedstawionych, w ostatnich latach przestało rosnąć, a wręcz zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców. Z przedstawionych na konferencji danych GUS wynika, że w latach 2002-2012 spożycie owoców w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw liczonych wraz z ziemniakami z 13 do 9kg. Konsumpcja warzyw bez ziemniaków spadła z 5,5 do 5 kg. Podobna sytuacja ma się również z sokami, których spożycie również spada.

Ostatnie artykuły

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.

Wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych

MRiRW oraz GIS podało wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców do prac sezonowych.

Wyjątkowa jeżówka

Jeżówki (Echinacea sp.) w ciągu ostatnich lat znajdują się w czołówce najchętniej sadzonych bylin w ogrodach. Rośliny te dobrze sprawdzają się też w nasadzeniach miejskich oraz w założeniach naturalistycznych. Niższe odmiany mogą być uprawiane w pojemnikach, a kwiatostany wyższych kreacji - stanowić źródło kwiatów ciętych. W mnogości odmian warto zwrócić uwagę na jeżówkę Sombrero® Baja Burgundy.