Badania konsumpcji warzyw i owoców

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” to projekt kompleksowych badań konsumpcji. Został zainicjowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w odpowiedzi na wyzwania związane z promocją roli warzyw i owoców w diecie. Badania będą realizowane w roku 2020 przez firmę Kantar Polska we współpracy z agencją Inspire smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Wyniki badania zrealizowanego pod koniec 2019 roku wskazują, że warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Są postrzegane jako bogate źródło witamin, minerałów, antyoksydantów, a jednak nie towarzyszą każdemu posiłkowi. Aż 75% Polaków nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać. Jedna trzecia nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać, ale uważa, że jedzą ich tyle, ile trzeba.

98% Polaków potrafi wskazać korzyści wynikające z jedzenia warzyw i owoców. Zdaniem Polaków największą korzyścią płynącą z jedzenia owoców i warzyw jest to, że są najlepszym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów. Niemal połowa (49%) badanych wskazała na tę zaletę. Ponad jedna trzecia konsumentów docenia smak warzyw i owoców (37%) i to, że stanowią one podstawę zdrowej diety (37%). 30% Polaków wskazało, że warzywa i owoce mają korzystny wpływ na samopoczucie, zdrowie i wygląd.

Zaprojektowane badania pokażą postrzeganie roli warzyw i owoców przetworów diecie, pomogą w zidentyfikowaniu trudności w zmianie tego postrzegania i zmianie nawyków żywieniowych. Planowane badania jakościowe pokażą nam bariery i możliwości zmiany zachowań konsumentów. Zrealizowane zostaną wywiady grupowe oraz wywiady etnograficzne, w których badacz towarzyszy respondentowi w zakupach, gotowaniu posiłku –mówi Urszula Krassowska, Dyrektor Zarządzająca Public Division, Kantar.

Co wiemy?

Tylko co czwarty Polak wie, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co spożywamy. I choć połowa badanych ocenia, że jedzą tyle warzyw i owoców ile trzeba, to taka ocena wynika zapewne z niskiej świadomości. Głównym powodem tego, że Polacy nie spożywają większej ich ilości jest to, że sądzą, iż ilość, którą spożywają jest wystarczająca (46%). Jednocześnie odpowiedzi na pytania o częstotliwość jedzenia warzyw i owoców pokazują, że nie jest to prawdą – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Niemal jedna piąta (18%) respondentów wskazuje, że są drogie. Kolejne przyczyny wiązały się z szybkim trybem życia – 14% badanych przywykło do szybkich posiłków, a 13% nie ma czasu, by przygotowywać potrawy na bazie owoców i warzyw. 12% Polaków woli tradycyjną polską kuchnię, w której – jak sądzi – warzyw i owoców je się mało.

Warzywa na obiad, owoce między posiłkami
Warzywa Polacy jedzą przede wszystkim na obiad. Znacznie rzadziej na kolację bądź śniadanie. Owoce przeciwnie – rzadko wchodzą w skład głównych posiłków. Warzywa i owoce są podstawą naszej diety. To antyoksydanty, składniki odżywcze, mineralne, a także błonnik, którego brakuje w naszej codziennej diecie. Jest duże pole do popisu dla edukatorów żywieniowych i dla producentów, którzy wiedzą najlepiej jak ten produkt był wytworzony, dlaczego jest tak wartościowy. Jestem bardzo zadowolona, nie mieliśmy do tej pory tak szczegółowych danych dotyczących spożycia. Jestem też mile zaskoczona licznym przybyciem ekspertów. Widać, że branża jest skonsolidowana. To ewenement – mówi dr Justyna Bylinowska – Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.

Owoce w potrawach jemy rzadko. Codziennie robi to jedynie 6% Polaków, a tylko 68% raz w tygodniu lub rzadziej. Talerz jest zatem bardzo dobry dla lepszego zobrazowania udziału warzyw, ale nie dla owoców, które jemy przede wszystkim poza głównymi posiłkami – jako przekąska, podwieczorek. Obok talerza musimy zawsze stawiać owoc: jabłko, gruszkę, sok, a w sezonie, od maja do października, filiżankę polskich owoców sezonowych – mówi Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów, wymaga stałej edukacji konsumentów. Planowane badania zwiększą naszą wiedzę na temat postrzegania roli warzyw, owoców i ich przetworów w diecie. Pomogą zidentyfikować trudności w zmianie tego postrzegania i w zmianie nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów – dodaje Witold Boguta.

Stałe, comiesięczne, monitorowanie spożycia warzyw i owoców umożliwi ekspertom dzielenie się z konsumentami wiedzą i praktycznymi informacjami. Badania pomogą w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie owoców, warzyw i ich przetworów.

źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDiamentowy Florensis
Następny artykułJak koronawirus wpływa na międzynarodowy handel kwiatami?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.