Strona główna Tagi Warzywa szklarniowe

warzywa szklarniowe

Przyszłość produkcji warzyw w Rosji

Rosyjski Bank Centralny podał 13 kwietnia zakomunikował, że w marcu bieżącego roku warzywa staniały o 1,3% w porównaniu z lutym, a o 5,1% rdr. To dla Rosjan dobra wiadomość. Zła brzmi tak: u statystycznego Rosjanina udział wydatków na żywność przekroczył 50,1% przewyższając nieznacznie wydatki na produkty nieżywnościowe (49,9%). Ta gorsza wiadomość pochodzi z Rosyjskiej Akademii Gospodarki Narodowej i Administracji przy Prezydencie Federacji Rosyjskiej.

Udział miejscowych warzyw spod osłon w rynku obwodu moskiewskiego wzrośnie siedmiokrotnie

Taką informacje przekazała agencja Interfax powołując się na służbę prasową gubernatora obwodu. Są powody, by podważać nie tyle samą informację, ale gramatykę komunikatu. Otóż wygląda na to, że specjaliści od propagandy bezzasadnie użyli w nim czasu przyszłego („wzrośnie”) zamiast przeszłego. Ten wzrost już nastąpił, a stachanowski postęp w produkcji uzyskano w ciągu jednej doby!

Zbiory warzyw spod szkła w Rosji

Zbiorcze dane z całego kraju mówią o zbiorach – do końca kwietnia br. 137 tysięcy ton warzyw szklarniowych. W zdecydowanej większości są to ogórki.

Gwałtowny spadek cen warzyw spod szkła na Ukrainie

W ciągu zaledwie dwóch dni ceny szklarniowych pomidorów i ogórków na Ukrainie spadły 1,5 raza.  Zdaniem Jewgienija Czernyszenko, przewodniczącego stowarzyszenia Szklarnie Ukrainy to jeden ze skutków nałożonego przez Rosję na jego kraj embarga. jednak większość gospodarstw szklarniowych Ukrainy zakończyła już produkcję i sprzedaje ostatnie partie warzyw, więc zapewne uda się je ulokować na własnym rynku, ewentualnie na Białorusi.

Małopolskie Święto Warzyw w Pobiedniku Wielkim

Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa w niedzielę 7 września odbyła się 7. edycja Małopolskiego Święta Warzyw − imprezy organizowanej przez władze gminy Igołomia − Wawrzeńczyce.

Uprawa warzyw szklarniowych w Rosji wzrasta

Produkcja warzyw szklarniowych wzrosła w 2013 r. w porównaniu z 2012 o 6,7%. Według Narodowego Biura Statystycznego Federacji Rosyjskiej najbardziej  (o 28%) w regionie Uralu. Szklarnie z produkcją warzyw na Powołża utrzymały wiodącą pozycję w FR – w ubiegłym roku wyprodukowały 184.000 ton pomidorów, ogórków i warzyw liściowych. 
 

Francuski rynek pomidora

W bieżącym roku spodziewana produkcja pomidorów szklarniowych we Francji powinna wynieść 227,5 tys. ton i będzie niemal identyczna wobec danych za rok poprzedni. Łączny obszar upraw tych warzyw w szklarniach oszacowano na 1950 ha.

Hiszpania – czołowy eksporter papryki

W roku 2013 Hiszpania była największym dostawcą słodkiej papryki na unijny rynek. Z łącznej ilości 1,17 mln ton zaimportowanej przez UE około 43,4% to papryka pochodząca właśnie z Hiszpanii. Pozostałe ilości sprowadzono między innymi z Holandii – około 35,4% dostaw oraz Maroka – około 7%. 

Pomidory zdobywają nagrodę „Najbardziej obiecującej innowacji”

Przyznano ją stworzonym przez naukowców z John Innes Centre (W. Brytania) nowym kreacjom pomidorów odznaczających się niezwyczajnie wysokimi zawartościami wartościowych substancji dietetycznych. 
 

Holendrzy pod Lwowem

Holenderska spółka działająca na Ukrainie Галиция Гринер БВ zainwestuje w najbliższym czasie prawie 11 mln euro w budowę gospodarstwa szklarniowego. Prace nad tą zlokalizowaną w rejonie miasta Busk (obwód lwowski) inwestycją już trwają.