Strona główna Tagi Winiarze
Tag:

winiarze

W Polsce jest już ponad 200 winnic

Jeszcze dekadę temu w Polsce działało 26 producentów wina. Obecnie jest ich już ponad 200, łączna powierzchnia upraw przekroczyła 330 hektarów, a produkcja wina – 5,2 tys. hektolitrów.

Deklaracje od producentów wina – do 31 sierpnia

KOWR przypomina, że producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Polski, wpisani do ewidencji Ośrodka, są zobowiązani do złożenia deklaracji w nieprzekraczalnym terminie do 31 sierpnia.

Ważny termin dla producentów wina

15 lipca upływa termin składania w KOWR wniosków o wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino.

Najlepsze niemieckie winnice na interaktywnej mapie

Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), stowarzyszenie grupujące około 200 czołowych niemieckich winiarzy, przygotowało dla swoich klientów interaktywną mapę, na której rolnicy pokazują, gdzie rosną winogrona, z których powstają ich najlepsze wina.

Producenci wina – deklaracje do 15 stycznia

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przypomina producentom wina, że 15 stycznia upływa termin złożenia przez nich rocznych deklaracji.

Enologia coraz lepiej znana Polakom

Enologia, czyli szeroko pojęta nauka o winie, jest coraz lepiej znana Polakom – mówi enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Dodaje też, że musimy stworzyć własną tradycję winiarską, jeśli chcemy, by polskie wina stały się popularniejsze w świecie.

W ministerstwie rolnictwa o rynku wina

Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotkał się w poniedziałek z przedstawicielami sektora produkcji wyrobów winiarskich.

Enolog: polskie wina są coraz lepsze

Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o polskim winie. Sukcesem jest, że je produkujemy i że są coraz lepsze – powiedział enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka.

„Historycznie słaby rok” europejskich winiarzy

Według Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina (OIV) rok 2017 będzie najgorszym od 56 lat jeśli chodzi o ilość wyprodukowanego trunku - OIV nazywa ten rok "historycznie słabym". Przez wiosenne mrozy i fale upałów  w lecie według pierwszych szacunków światowa produkcja spadnie o 8 procent do 246,7 mln hektolitrów.

Zezwolenie na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winach

W związku z informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, minister rolnictwa zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.

Ostatnie artykuły

Z nutą egzotyki – dni otwarte firmy Plantpol Sp. z o.o.

W ostatnich dniach czerwca (28–30. 06. 2019 r.) firma Plantpol Sp. z o.o. zaprosiła producentów roślin ozdobnych na Dni Otwarte do swojej siedziby w Zaborzu k. Oświęcimia. Przygotowana z rozmachem wystawa przyciągnęła licznych (ponad 1500 osób) zwiedzających. Zaprezentowano bogaty asortyment gatunków balkonowo-rabatowych, uzupełniony o ciekawe odmiany krzewów, bylin, ozdobnych traw oraz ziół.

Polskie jabłka oczami chińskiego importera

„Ponieważ polskie jabłka otrzymały zezwolenie na wejście na chiński rynek w 2016 r., Popyt na te jabłka znacznie wzrósł w ciągu ostatnich dwóch lat, a wielkość importu rosła z roku na rok”, mówi Henry Wang, dyrektor Jiutai Modern Agriculture, Ltd.

Przeładunek w kwadrans

W transporcie ogórków liczy się każda minuta – ten produkt traci na wartości handlowej od pierwszej chwili tak, że szybko jego przydatność do handlu w sieciach staje się problematyczna. Holendrzy zaproponowali technologię, która skraca pobyt towarów na terminalach transportowych do 15 minut.