Strona główna Tagi Winiarze
Tag:

winiarze

W Polsce jest już ponad 200 winnic

Jeszcze dekadę temu w Polsce działało 26 producentów wina. Obecnie jest ich już ponad 200, łączna powierzchnia upraw przekroczyła 330 hektarów, a produkcja wina – 5,2 tys. hektolitrów.

Deklaracje od producentów wina – do 31 sierpnia

KOWR przypomina, że producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Polski, wpisani do ewidencji Ośrodka, są zobowiązani do złożenia deklaracji w nieprzekraczalnym terminie do 31 sierpnia.

Ważny termin dla producentów wina

15 lipca upływa termin składania w KOWR wniosków o wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino.

Najlepsze niemieckie winnice na interaktywnej mapie

Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), stowarzyszenie grupujące około 200 czołowych niemieckich winiarzy, przygotowało dla swoich klientów interaktywną mapę, na której rolnicy pokazują, gdzie rosną winogrona, z których powstają ich najlepsze wina.

Producenci wina – deklaracje do 15 stycznia

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przypomina producentom wina, że 15 stycznia upływa termin złożenia przez nich rocznych deklaracji.

Enologia coraz lepiej znana Polakom

Enologia, czyli szeroko pojęta nauka o winie, jest coraz lepiej znana Polakom – mówi enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Dodaje też, że musimy stworzyć własną tradycję winiarską, jeśli chcemy, by polskie wina stały się popularniejsze w świecie.

W ministerstwie rolnictwa o rynku wina

Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotkał się w poniedziałek z przedstawicielami sektora produkcji wyrobów winiarskich.

Enolog: polskie wina są coraz lepsze

Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o polskim winie. Sukcesem jest, że je produkujemy i że są coraz lepsze – powiedział enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka.

„Historycznie słaby rok” europejskich winiarzy

Według Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina (OIV) rok 2017 będzie najgorszym od 56 lat jeśli chodzi o ilość wyprodukowanego trunku - OIV nazywa ten rok "historycznie słabym". Przez wiosenne mrozy i fale upałów  w lecie według pierwszych szacunków światowa produkcja spadnie o 8 procent do 246,7 mln hektolitrów.

Zezwolenie na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winach

W związku z informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, minister rolnictwa zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.

Ostatnie artykuły

Cięcie zimowe. Dniówki – stawki w górę?

Najważniejszy z punktu widzenia owocowania zabieg agrotechniczny – ciecie zimowe – przebiega dość sprawnie w skali kraju. Widać jednak delikatne niedobory siły roboczej.

Mazowsze silnie zagrożone suszą rolniczą i hydrologiczną

Ponad 57% powierzchni woj. mazowieckiego, mieści się w pasie o ekstremalnym i silnym zagrożeniu występowaniem suszy rolniczej. Jednocześnie w mazowieckich rzekach, jeziorach i zbiornikach aż blisko 30% obszaru ma stwierdzony silny stopień zagrożenia suszą hydrologiczną.

Sukces konsorcjum z udziałem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Projekt pt. „Opracowanie innowacyjnych włóknin ochronnych z dodatkiem piór” (w skrócie EkoPióro), współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Działania 4.1 Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014–2020, został wyróżniony przez Indian Innovators Association oraz otrzymał Złoty Medal od National Research Council of Thailand.