Strona główna Tagi Wybarwianie owoców

wybarwianie owoców

Popraw jakość tuż przed zbiorami

Jędrność i wybarwienie to parametry jakościowe jabłek, o które walczymy cały sezon. Niestety, zdarza się często, że w pogoni za jednym, bezpowrotnie tracimy drugie. Sztuka polega na tym, aby umiejętnie wypracować obie cechy.

Jabłka: kolorowe lub jednobarwne

Wybarwianie się owoców to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w którego trakcie powstają barwniki zwane flawonoidami - w jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest odpowiedzialny wprost za czerwoną barwę rumieńca jabłek. Obecność opisanych barwników w komórkach skórki jabłek jest uwarunkowana genetycznie, natomiast na ich stężenie w komórkach wpływa ogromna ilość czynników wewnętrznych i zewnętrznych.

Aktualne tematy: wybarwienie jabłek, oparzelizna powierzchniowa

Na te dwa aspekty produkcji jabłek sadownicy powinni zwrócić teraz większą uwagę. Porady przygotowała Sylwia Ciara z Soska Konsulting. Artykuły są czytane przez lektora.

Wybarwione owoce

Wybarwianie się owoców (jabłek) to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w którego trakcie powstają barwniki zwane flawonoidami - w jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest odpowiedzialny wprost za czerwoną barwę rumieńca jabłek.

Sposób na rumiane jabłka

Jednym z najważniejszych kryteriów, jakie leżą u podstaw wielu decyzji zakupowych konsumentów, jest wygląd produktu. Ta zasada ma również zastosowanie w przypadku owoców. Choć wielu konsumentów deklaruje, że walory smakowe i wartości odżywcze są dla nich bardzo istotne, to faktycznym impulsem do zakupu jest ich wygląd. Klienci najczęściej wybierają dorodne, ładnie wybarwione owoce. Jak zatem uzyskać owoce, które spełnią oczekiwania klientów?

Wybarwianie się owoców

Wybarwianie się owoców to długi, skomplikowany i wieloetapowy proces, w trakcie którego powstają barwniki zwane flawonoidami. W jabłkach występuje cyjanidyna. Barwnik ten jest odpowiedzialny wprost za czerwoną barwę rumieńca jabłek. Obecność opisanych barwników w komórkach skórki jabłek jest uwarunkowana genetycznie, natomiast na ich stężenie w komórkach wpływa ogromna ilość czynników zewnętrznych (z tego też powodu owoce tych samych odmian w poszczególnych latach mogą wybarwiać się z różną intensywnością).