Sposób na rumiane jabłka

Jednym z najważniejszych kryteriów, jakie leżą u podstaw wielu decyzji zakupowych konsumentów, jest wygląd produktu. Ta zasada ma również zastosowanie w przypadku owoców. Choć wielu konsumentów deklaruje, że walory smakowe i wartości odżywcze są dla nich bardzo istotne, to faktycznym impulsem do zakupu jest ich wygląd. Klienci najczęściej wybierają dorodne, ładnie wybarwione owoce. Jak zatem uzyskać owoce, które spełnią oczekiwania klientów?
Klienci chętniej sięgają po dojrzałe, wybarwione owoce, ponieważ takie postrzegane są jako odpowiednik dobrego smaku kupowanego towaru. Sadownicy dobrze wiedzą o tej prawidłowości, dlatego w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynkowe, starają się, by ich produkty zachęcały klientów także wizualnie. Na proces wybarwiania się jabłek wpływa wiele czynników. Ważna jest odmiana jabłoni, podkładka, stosowane zabiegi agrotechniczne (cięcie, nawożenie), jak również przebieg temperatur w okresie dojrzewania owoców. Na niektóre z nich, takie jak niestabilne warunki pogodowe w trakcie uprawy nie mamy wpływu, ale czy jest jednak coś, co możemy zrobić by wspomóc lepsze wybarwianie owoców? Aby uzyskać zamierzony efekt, sadownicy z coraz większym zainteresowaniem i powodzeniem stosują Colorado – biostymulator poprawiający wybarwienie i odżywienie dojrzewających owoców.
Za powstanie rumieńca bezpośrednio odpowiadają antocyjany – synteza tych barwników zachodzi efektywniej w owocach odpowiednio zaopatrzonych w cukry. Biostymulator Colorado poprawia odżywienie owoców, podwyższając zawartość cukrów, a także stymuluje syntezę barwników. Działanie preparatu oparte jest na technologii PhysioActivator, a w jego skład wchodzi mangan, cynk oraz biologicznie aktywny filtart GA 142- źródło między innymi cukrów prostych tak istotnych w procesie wybarwiania. Producent preparatu, firma Arysta LifeScience, zaleca wykonanie dwóch zabiegów w dawce 5 l/ha: 4 oraz 2 tygodnie przed planowanym zbiorem owoców. Zarówno przeprowadzone doświadczenia, jak i obserwacje sadowników potwierdzają, że uzyskany rumieniec jabłek ma większą intensywność i pokrywa większą powierzchnię owoców niż w przypadku zbiorów z upraw kontrolnych.

Za: mat. firmowe Arysta LifeScience 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZapowiadają się dobre zbiory jabłek
Następny artykułHuelva to nie tylko truskawki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.