Strona główna Tagi Yara

yara

Porcja cebulowej wiedzy w Cieślinie

Luty to ostatni moment na organizacje spotkań przedsezonowych zanim na dobre ruszą prace w polu. 15 lutego w Cieślinie (woj. kujawsko-pomorskie) lokalni plantatorzy cebuli mogli usłyszeć sporo o odmianach, ochronie i nawożeniu  tego warzywa.

W Łososinie Dolnej – szukanie recept na trudne lata

Drugie z tradycyjnych zimowych spotkań sadowników organizowane przez firmę Yara Poland wraz z partnerami (Agrochemik, Spółdzielnia Ogrodnicza Ziemi Sądeckiej, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w N. Sączu) miało miejsce 11 lutego w Łososinie Dolnej. Tu było wspierane głównie przez producentów zrzeszonych w grupie producenckiej Sadownicza Spółdzielnia Handlowa „Łososina”.

Lutowe spotkanie w Łącku

Coroczne przedwiosenne spotkanie sadowników z rejonu Łącka organizowane przez firmę Yara, Spółdzielnię Ogrodniczą Ziemi Sądeckiej przy pomocy bocheńskiego Agrochemika i Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w N. Sączu było w tym roku poświęcone szukaniu recept na funkcjonowanie w warunkach kryzysu w sadownictwie.

Spotkanie brokułowo-kalafiorowe

Firma Monsanto Polska (właściciel marki Seminis), Pinguin Foods Polska, Hurtownia Ogrodnicza Flortom oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (oddział w Zarzeczewie), a także firmy Yara Poland i BASF zorganizowały 18 stycznia w miejscowości Błoto k. Unisławia spotkanie dla producentów warzyw kapustnych.

Przed sezonem o nowościach w odmianach, nawożeniu i ochronie warzyw

Wiele firm oferujących środki do produkcji warzywniczej wykorzystuje ostatnie tygodnie przed rozpoczęciem nowego sezonu na organizację szkoleń produktowych dla plantatorów. Jedno  takich spotkań obyło się 9 stycznia z inicjatywy firm Hazera, Agromix i Awimex w Środzie Wielkopolskiej. Współorganizatorami szkolenia były: BASF, Yara Poland i Centrala Nasienna w Warszawie.

Cebulowe spotkanie w Kruszwicy

Interesujące dane na temat światowego rynku cebuli, plenne i odporne na choroby odmiany, bezchlorkowe nawozy oraz środki skutecznie zwalczające chwasty, choroby i szkodniki w uprawie tego warzywa były tematem konferencji zorganizowanej 9 stycznia w Kruszwicy. Organizatorami spotkania były firmy: Enza Zaden, Takii Seed, Arysta, Yara i BASF.

Prawidłowe podejście do nawożenia warzyw

Podczas przedsezonowych spotkań branżowych wiele firm prezentowało ofertę nawozów do stosowania posypowego i dolistnego, zwracając uwagę nie tylko na zawartości składników pokarmowych, ale również na ważne zagadnienia związane z żywieniem roślin i dbałością o środowisko glebowe.

Koniunktura w przemyśle przetwórczym

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” zorganizowane w Chlewiskach (woj. mazowieckie) 9 lutego przez Monsanto Polska wraz z firmami: Agrowiec, BASF, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, Grupa Producentów Rozsad Krasoń oraz Yara Poland, było sposobnością zdobycia wiedzy z różnych zakresów produkcji warzyw dla przetwórstwa. Duże zainteresowanie wzbudziła prelekcja dotycząca trendów w tym segmencie produkcji.

Nie tylko do wczesnych nasadzeń

15–17 stycznia w hotelu Perła Południa w Rytrze odbyło się szkolenie dla dystrybutorów nasion oraz producentów warzyw, zorganizowane przez Centrum Ogrodnicze „Polger” oraz koncern Monsanto (właściciel marek Seminis i De Ruiter) wraz z firmami Adama Poland, Bayer, ICL, Sumi Agro, Syngenta, Tradecorp i Yara Poland.

Warto oszczędzać na nawożeniu?

Nie tyle nie warto, jak nie bardzo się da – przekonywał podkarpackich plantatorów Wojciech Kopeć (Yara Poland). Wskazywał na strukturę kosztów różnych typów plantacji, hierarchię ważności różnych czynników wpływających na redukcję plonu, czynniki oddziałujące na efektywność nawożenia.