Strona główna Tagi Yara
Tag:

yara

Spotkanie brokułowo-kalafiorowe

Firma Monsanto Polska (właściciel marki Seminis), Pinguin Foods Polska, Hurtownia Ogrodnicza Flortom oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie (oddział w Zarzeczewie), a także firmy Yara Poland i BASF zorganizowały 18 stycznia w miejscowości Błoto k. Unisławia spotkanie dla producentów warzyw kapustnych.

Przed sezonem o nowościach w odmianach, nawożeniu i ochronie warzyw

Wiele firm oferujących środki do produkcji warzywniczej wykorzystuje ostatnie tygodnie przed rozpoczęciem nowego sezonu na organizację szkoleń produktowych dla plantatorów. Jedno  takich spotkań obyło się 9 stycznia z inicjatywy firm Hazera, Agromix i Awimex w Środzie Wielkopolskiej. Współorganizatorami szkolenia były: BASF, Yara Poland i Centrala Nasienna w Warszawie.

Cebulowe spotkanie w Kruszwicy

Interesujące dane na temat światowego rynku cebuli, plenne i odporne na choroby odmiany, bezchlorkowe nawozy oraz środki skutecznie zwalczające chwasty, choroby i szkodniki w uprawie tego warzywa były tematem konferencji zorganizowanej 9 stycznia w Kruszwicy. Organizatorami spotkania były firmy: Enza Zaden, Takii Seed, Arysta, Yara i BASF.

Prawidłowe podejście do nawożenia warzyw

Podczas przedsezonowych spotkań branżowych wiele firm prezentowało ofertę nawozów do stosowania posypowego i dolistnego, zwracając uwagę nie tylko na zawartości składników pokarmowych, ale również na ważne zagadnienia związane z żywieniem roślin i dbałością o środowisko glebowe.

Koniunktura w przemyśle przetwórczym

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” zorganizowane w Chlewiskach (woj. mazowieckie) 9 lutego przez Monsanto Polska wraz z firmami: Agrowiec, BASF, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, Grupa Producentów Rozsad Krasoń oraz Yara Poland, było sposobnością zdobycia wiedzy z różnych zakresów produkcji warzyw dla przetwórstwa. Duże zainteresowanie wzbudziła prelekcja dotycząca trendów w tym segmencie produkcji.

Nie tylko do wczesnych nasadzeń

15–17 stycznia w hotelu Perła Południa w Rytrze odbyło się szkolenie dla dystrybutorów nasion oraz producentów warzyw, zorganizowane przez Centrum Ogrodnicze „Polger” oraz koncern Monsanto (właściciel marek Seminis i De Ruiter) wraz z firmami Adama Poland, Bayer, ICL, Sumi Agro, Syngenta, Tradecorp i Yara Poland.

Warto oszczędzać na nawożeniu?

Nie tyle nie warto, jak nie bardzo się da – przekonywał podkarpackich plantatorów Wojciech Kopeć (Yara Poland). Wskazywał na strukturę kosztów różnych typów plantacji, hierarchię ważności różnych czynników wpływających na redukcję plonu, czynniki oddziałujące na efektywność nawożenia.

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym”

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” zorganizowane w Chlewiskach (woj. mazowieckie) 9 lutego br. przez Monsanto Polska wraz z firmami: Agrowiec, BASF, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, Grupa Producentów Rozsad Krasoń oraz Yara Poland była sposobnością zdobycia wiedzy z różnych zakresów produkcji warzyw dla przetwórstwa.

O maksymalizacji plonów warzyw w Kórniku

Spotkania przedsezonowe z plantatorami w rejonach intensywnej uprawy warzyw weszły już na stałe do kalendarzy firm oferujących nasiona, nawozy czy środki ochrony roślin. 15 lutego w Kórniku (woj. wielkopolskie) odbyło się jedno z serii spotkań organizowanych przez firmę Rijk Zwaan we współpracy z firmami Yara Poland i BASF. Jego temat to: jak uzyskać maksymalny plon i jakość w uprawie warzyw w polu?

Przed sezonem w Środzie Wielkopolskiej

Na początku roku wiele firm organizuje spotkania, podczas, których przedstawiane są nie tylko oferty środków produkcji na nowy sezon, ale również można na nich skorzystać z fachowego doradztwa. Jedno z takich spotkań odbyło się 8 stycznia w Środzie Wielkopolskiej.

Ostatnie artykuły

Cennik owoców miękkich u pośredników – 6 lipca 2020

Nowy tydzień zaczynamy od spadków cen skupu niektórych owoców miękkich. Dotyczy to przede wszystkim borówki amerykańskiej. Ze spadkami musimy się pogodzić, gdyż będą nam one towarzyszyć do szczytu sezonu, wraz ze wzrostem podaży.

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.