Strona główna Tagi żywność

żywność

Projekt o nieopodatkowanej sprzedaży żywności bez poprawek

Połączone sejmowe komisje finansów i rolnictwa odrzuciły poprawki PiS dotyczące senackiego projektu ustawy umożliwiającej rolnikom nieopodatkowaną produkcję i sprzedaż przetworzonych produktów rolnych, takich jak np. dżemy, kompoty czy sery.

Polska jest 6. producentem żywności w UE

Polska jest obecnie szóstym producentem żywności w UE. Branża spożywcza dysponuje nowoczesnymi zakładami przetwórczymi, a tempo jej wzrostu zależy głównie od eksportu - mówił na posiedzeniu sejmowej komisji wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk.

Polska żyność oczekuje wsparcia

Eksport polskiej żywności z roku na rok rośnie. Jednak jej producenci i eksporterzy oczekują od państwa pomocy w promocji swoich produktów za granicą.
 

Sukces przemysłu rolno-spożywczego budzi zazdrość

Sukces polskiej żywności za granicą może budzić zazdrość u konkurencji. A ta nie zawsze jest uczciwa - przekonują przedstawiciele branży. I apelują o wsparcie dyplomatów.
 

Krytykują promocję polskiej żywności

Nie ma koordynacji działań promujących polską żywność na rynkach zagranicznych, a fundusze przeznaczane na ten cel są zbyt małe, by można było wypromować rodzime marki - uważają przedstawiciele branży spożywczej, uczestniczący we wtorek w VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Światowe bezpieczeństwo żywności

Światowe ceny żywności spadły w trzecim kwartale 2013 roku, co zwiększyło przystępność cenową żywności w większości krajów ujętych w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności¤. Pozycja Polski wzrosła o jedno miejsce i nasz kraj jest obecnie na 26. pozycji w zestawieniu.

Żywność podrożeje o około 2 procent

O około 2 procent zdrożeje w tym roku  żywność w Polsce – prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Wzrost ten będzie niższy zatem niż wskaźnik inflacji. Presję na wzrost cen wywołuje rosnący eksport polskich produktów żywnościowych. Jednocześnie podwyżki hamuje tylko nieznaczny wzrost możliwości nabywczych polskich konsumentów.

Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej

Ponad 300 wystawców z Polski, a także m.in. z Czech, Włoch, Niemiec i Węgier, zaprezentuje swoją ofertę na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej "Natura Food", które w piątek 11 października rozpoczęły się w Łodzi. Według organizatorów to najważniejsza branżowa impreza w Polsce, dedykowana bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym.

Jakość, a nie jakoś to będzie

Takimi słowami apelował prof. Mieczysław Obiedziński (SGGW w Warszawie) na konferencji „Etyka w produkcji i obrocie żywnością”, która odbyła się 18 lipca w Senacie. Od 13 grudnia 2014 r. będą zobowiązani do stosowania rozporządzenia 1169/2011 z 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz.Urz. UE L 304/18 z 22.11.2011, s. 1).

Znaki PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność rozdane

Znaki Poznaj Dobrą Żywność przyznano tym razem 126. produktom z 41. przedsiębiorstw branży rolno – spożywczej.