żywność
Marnujemy żywność wartą 750 mld dolarów
Ponad miliard ton żywności wartej ok. 750 mld dolarów jest marnotrawione co roku na świecie - poinformowała w środę Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w najnowszym raporcie na ten temat.
Polska żywność smakuje w Czeskich Budziejowicach
Polskie produkty spożywcze, produkcja roślinna, zwierzęca, maszyny rolnicze, ochrona środowiska, usługi dla rolnictwa i agroturystyka prezentowane są w tym roku na targach „Ziemia Żywicielka” w Czeskich Budziejowicach.
Zmieni się prawo UE ws. bezpieczeństwa żywności
Proponowane przez Komisję Europejską zmiany w przepisach dotyczących rynku rolno-spożywczego przyniosą firmom korzyści w postaci zmniejszenia obciążeń administracyjnych, efektywniejszych procedur oraz środków służących finansowaniu kontroli i zwalczania chorób zwierząt i szkodników roślin. Z kolei konsumenci skorzystają dzięki bezpieczniejszym produktom oraz skuteczniejszemu i bardziej przejrzystemu systemowi kontroli żywności.
Polska na 27. miejscu w rankingu bezpieczeństwa żywności
Polska znalazła się na 27. miejscu wśród 107 krajów w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności. Nasz kraj osiągnął 69,9 pkt na 100 możliwych, wyprzedzając swych wschodnich sąsiadów. Średnia światowa to 53,5 pkt.
Włoska żywność najbezpieczniejsza na świecie?
Żywność we Włoszech uchodzi za najbezpieczniejszą na świecie - to wnioski z raportu przedstawionego we włoskim ministerstwie zdrowia. Skrupulatne kontrole - w zeszłym roku było ich 800 tysięcy - są reakcją na wysokie ryzyko importu taniej, groźnej dla zdrowia żywności.
II konferencja ”Żywność genetycznie modyfikowana 2013”
W dniach 20-21 21 czerwca w siedzibie Centralnej Biblioteki Rolniczej w Warszawie, odbyła się II konferencja „Żywność Genetycznie Modyfikowana 2013” w ramach cyklu „Mity i rzeczywistość”. W konferencji uczestniczyli parlamentarzyści, naukowcy i eksperci, przedstawiciele organizacji rolniczych, w tym Krajowego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Komitetu Zawodowych Organizacji Rolniczych przy UE (Komitet COPA), a także przedstawiciele organizacji pozarządowych.
Żywność alternatywna
Globalny wzrost ludności oraz wysokie ceny żywności to problemy, którymi zajmują się naukowcy z całego świata - pisze "The Guardian". Badacze szukają obecnie alternatywy dla tradycyjnych produktów spożywczych, aby znaleźć odpowiedź na globalne niedożywienie.
Piknik Poznaj Dobrą Żywność po raz dziesiąty
W sobotę 15 czerwca w ogrodach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbywał się X Piknik „Poznaj Dobrą Żywność”. W tym roku piknik odwiedziły tłumy nie tylko Warszawiaków, ale i osób przyjezdnych z różnych części Polski.
Najwyższa pora na polskiego pomidora
Po zupełnie nowej ofercie pakowanych ziemniaków, szerokiej gamie polskich jabłek przyszedł czas na pomidory. W tym sezonie w Tesco znajdziemy nawet 14 odmian pochodzących tylko od polskich producentów.
Za kilka lat Polska jednym z dziesięciu najważniejszych eksporterów żywności
Mimo niekorzystnych opinii na niektórych rynkach zagranicznych polska żywność się obroniła – mówi Andrzej Faliński, dyrektor generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Polskie produkty cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów m.in. w krajach sąsiadujących, co pozwala producentom i eksporterom z nadzieją patrzeć na dalsze kierunki takie, jak kraje Ameryki Południowej i Azji. Zdaniem eksperta, w najbliższych latach Polska ma szansę znaleźć się w czołówce eksporterów żywności.