Strona główna Tagi żywność

żywność

Żywność organiczna nie jest bogatsza w składniki odżywcze

Żywność organiczna wbrew oczekiwaniom nie zawiera więcej witamin ani składników odżywczych aniżeli produkty spożywcze uzyskiwane tradycyjnymi metodami – wykazały zaskakujące badania opublikowane przez „Annals of Internal Medicine”.

Jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności

Jeszcze w tym roku powinny powstać założenia do projektu ustawy o inspekcji bezpieczeństwa żywności - uważa minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Jego zdaniem to konieczne ze względu na interes konsumentów.

PepsiCo poszuka nowych produktów

Poszukiwania innowacji w zakresie produkcji żywności w oparciu o owoce i warzywa są kluczowym elementem globalnej strategii PepsiCo.
 

Chiny zapowiadają zaostrzenie standardów kontroli żywności

Do 2015 r. Chiny wprowadzą spójny system kontroli i standaryzacji żywności - zapowiedział na wtorkowej konferencji prasowej dyrektor Biura Nadzoru Sanitarnego Su Zhi. System ma zmienić obowiązujące normy i gwarantować bezpieczeństwo żywności.

Czerwcowy wzrost cen żywności… przez Euro

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w czerwcu o 0,5 proc. w ujęciu miesięcznym - oceniła Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Dobrze poinformowani ludzie jedzą zdrowiej

Włoscy naukowcy zbadali wpływ mediów na nawyki żywieniowe i stwierdzili, że ludzie częściej korzystający ze środków masowego przekazu, chętniej stosują dietę śródziemnomorską, uznawaną za jedną z najzdrowszych na świecie - informuje serwis EurekAlert. 
 

Polska 24. w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywności 2012

Znamy już wyniki Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywności opracowanego przez Economist Intelligence Unit we współpracy z firmą DuPont oraz międzynarodowymi ekspertami. Polska znalazła się na 24 miejscu Indeksu, w którym zostało uwzględnionych 105 krajów.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności

DuPont wzywa do używania powszechnych wskaźników określających dostęp do żywności i bezpieczeństwo żywienia.

„Za dobre na śmietnik”? Wyrzucają za dużo żywności

Niemcy wyrzucają co roku 6,7 mln ton jedzenia; na statystycznego mieszkańca tego kraju przypada 81,6 kg wyrzuconych produktów spożywczych o wartości 235 euro - wynika z badań Uniwersytetu w Stuttgarcie.

Nagroda dla Eko-Bakłażanów

Grupa młodych filmowców z LO w Czarnkowie zajęła drugie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Filmowym „Nakręć się na zdrowie”. Tematem były korzyści płynące ze spożywania ekologicznej żywności. Jury przewodniczył znany reżyser, aktor i scenarzysta Tadeusz Kijański.