Jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności

Jeszcze w tym roku powinny powstać założenia do projektu ustawy o inspekcji bezpieczeństwa żywności - uważa minister rolnictwa Stanisław Kalemba. Jego zdaniem to konieczne ze względu na interes konsumentów.

Chodzi o połączenie inspekcji nadzorowanych przez ministerstwo rolnictwa: Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, z których miałaby powstać jedna inspekcja bezpieczeństwa żywności i weterynarii. W opinii ministra należałoby także połączyć z tym urzędem część Inspekcji Sanitarnej.

– Zostało wysłane pismo do Ministerstwa Zdrowia w sprawie przyłączenia do inspekcji żywności części Inspekcji Sanitarnej. Czekamy na odpowiedź – powiedział Kalemba. Dodał, że w razie potrzeby będzie w tej sprawie rozmawiał z ministrem zdrowia Bartoszem Arłukowiczem.

Kalemba zapewnił, że będzie przyspieszał działania, by taka inspekcja powstała jak najszybciej. Jest to ważne dla podniesienia jakości i bezpieczeństwa żywności „od pola do stołu”, tym bardziej, że spora część polskich produktów jest eksportowana – zaznaczył.
 
Dodał, że ten temat przewidziano w tegorocznym programie prac Rady Ministrów. Zdaniem ministra, w razie różnicy zdań, rząd zdecyduje o ostatecznym kształcie tej instytucji. Jednak – jak zauważył – np. sprawa dodawania soli technicznej do żywności pokazuje, że nadzór nad całym procesem produkcji żywności jest konieczny.

Według resortu inspekcja ma mieć strukturę pionową i podlegać ministrowi rolnictwa.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPomidory najczęściej promowanym warzywem
Następny artykułWtorek chłodniejszy, ale z silnymi burzami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.