Strona główna Tagi żywność

żywność

Projekt ustawy dot. znakowania żywności skierowany do podkomisji

Producenci będą mogli dobrowolnie oznakowywać żywność informacją "produkt polski" - zakłada rządowy projekt nowelizacji ustawy o jakości artykułów rolno-spożywczych, który we wtorek został skierowany do prac w podkomisji. Wszystkie kluby popierają projekt.

Większość Polaków dostrzega korzyści ze stosowania środków ochrony roślin

Polacy zdają sobie sprawę, że dzięki środkom ochrony roślin żywność jest bezpieczna, niedroga i pożywna. Zapewnia to wzrost gospodarczy, dobrobyt społeczny oraz odpowiednią ochronę środowiska.
 

Jak naukowcy sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywności?

Czy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent – to wszystko pozwalają zweryfikować badania prowadzone w Laboratorium Autentykacji Produktów (LAP) w łódzkim BioNanoParku.

„Rodzina 500 plus” wpłynie na zmianę preferencji zakupowych Polaków

Jak wynika z obserwacji sieci handlowych, większe możliwości finansowe już zmieniły preferencje zakupowe konsumentów – kupują oni bardziej świadomie i stawiają częściej na zdrową żywność. Aż 2/3 badanych wskazuje stosunek jakości do ceny jako istotną przesłankę przy wyborze produktu. Do końca czerwca w ramach rządowego programu „Rodzina 500 plus” gospodarstwa domowe otrzymały ponad 4,1 mld zł.

W II połowie roku umiarkowany wzrost cen żywności?

Rosnący popyt na żywność przełoży się na umiarkowany wzrost cen w II połowie roku - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu

Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania polskich naukowców.

Profesor Colin Campbell z wizytą w Warszawie

Profesor Colin Campbell, autor największych na świecie badań dotyczących odżywiania, z wizytą w Warszawie. Słynny amerykański biochemik w ramach europejskiego tournée po raz pierwszy odwiedza Polskę.

Polska żywność może utracić atrakcyjność

Unia Europejska kończy prace nad metodologią opracowywania etykiet środowiskowych na żywność. Będą one odzwierciedlać wpływ produktu na środowisko. Wprowadzenie systemu takich etykiet będzie miało wpływ na postrzeganie produktów żywnościowych pochodzących z Polski.

Warzywa nie uzależniają

Przynajmniej nie tak bardzo jak inne produkty żywnościowe. Amerykanie przetestowali dziesięć najpopularniejszych przekąsek pod kątem „uzależniania” się od nich. Potwierdzili , że niektóre pokarmy – zwłaszcza wysoko przetworzone bogate w tłuszcze i cukry – wywołują w mózgu człowieka reakcje podobne do tych, które rejestrowane są po aplikacji środków psychoaktywnych.

Przybywa biokonsumentów

Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W ten sposób chcą dbać o zdrowie swoje i bliskich. Ekologiczną żywność kupują nie tylko w supermarketach i osiedlowych sklepach, lecz także na lokalnych bazarkach.