żywność
Eksport żywności wciąż rośnie
Sprzedaż polskich towarów za granicę rośnie i rośnie, a na koniec 2015 roku ma sięgnąć prawie 176 mld euro. Wartość eksportu towarów i usług w relacji do PKB wzrosła z 27,2 proc. w 2000 r. aż do 46,8 proc. w 2014. r. W 2000 roku wartość polskiego eksportu szacowano na 31,6 mld dolarów, a 15 lat później już na 222,3 mld dolarów. W strukturze polskiego eksportu zgodnie z danymi MG za pierwsze trzy kwartały 2015 r. zwyżkę zaliczają wyroby przemysłu lekkiego (o ok. 14 proc), drzewno-papierniczego (o ok. 10 proc.), elektromaszynowe (o 9,5 proc.) oraz artykuły rolno-spożywcze (o 7,6 proc).
Szał świątecznych zakupów żywności
Wyniki badania przeprowadzonego na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin pokazują, że żywność na Święta najczęściej kupujemy w dyskontach oraz super- i hipermarketach. Średnio na zakupy żywności na Święta wydajemy trzykrotnie więcej niż w okresie pozaświątecznym!
W kolejnych miesiącach – umiarkowany wzrost cen żywności
W kolejnych miesiącach należy liczyć się z umiarkowanym wzrostem cen żywności - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Podatek handlowy bez „znacznego” wpływu na ceny żywności w 2016 r.
Podatek handlowy nie będzie miał "znacznego" wpływu na ceny żywności w 2016 r. - ocenił Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jego zdaniem żywność w ciągu 2016 r. podrożeje o 1,5-2 proc.
Jeść, by żyć
W sali, do której organizatorzy (Bayer i Newsweek) zaprosili w połowie października na debatę o przyszłości rolnictwa wisiał LED-owy ekran na bieżąco aktualizujący liczebność populacji ludzi na Ziemi i zużywane przez nich zasoby wody oraz produktów rolnych. Kiedy piątka ekspertów: prof. Ewa Bartnik (genetyk, Uniwersytet Warszawski), prof. Marek Konarzewski (biolog, Uniwersytet Białostocki), prof. Marek Naruszewicz (farmakolog, Warszawski Uniwersytet Medyczny), prof. Stefan Pruszyński (rolnik, były dyrektor Instytutu Ochrony Roślin), prof. Tomasz Twardowski (biochemik, Polska Akademia Nauk) o godzinie 14:00 rozpoczynali dyskusję, było nas na Ziemi 7 325 295 619. I wszyscy musimy – jak w tytule…
Ceny żywności mogą być w grudniu o 1-2 proc. wyższe niż przed rokiem
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przewidują, że ceny detaliczne żywności w grudniu mogą być o 1-2 proc. wyższe niż przed rokiem. We wrześniu po wielu miesiącach spadków żywność podrożała o 0,6 proc.
Żywność podrożała, ale nadal jest tańsza niż przed rokiem
O 3,9 proc wzrósł w październiku w stosunku do września 2015 r. Indeks światowych cen żywności FAO i wyniósł 162 pkt. Najbardziej podrożały cukier i produkty mleczne. W porównaniu z październikiem 2014 r. roku ceny żywności były o 16 proc. niższe.
W Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia
Około 9 mln ton żywności każdego roku trafia na wysypiska śmieci. Ponad 6 mln ton marnuje się w procesie produkcji, a za wyrzucanie 2 mln ton odpowiadają konsumenci. Przyznaje się do tego 60 proc. społeczeństwa. Eksperci podkreślają, że dużo żywności wyrzucana jest przez dzieci w szkołach – robi to trzech na czterech uczniów. Skala marnotrawstwa może być ograniczona przez mądre planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie produktów i przygotowywanie posiłków.
Wzrost spożycia tłuszczów roślinnych wydłużył życie Polaków
Zwiększenie spożycia tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia życia Polaków, szczególnie w ostatnich 25 latach – wykazały opublikowane po raz pierwszy w piątek w Warszawie wyniki badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻiŻ). Raport przedstawiono podczas konferencji „Tłuszcze w żywieniu człowieka – w poszukiwaniu prawdy”, zorganizowanej przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki warszawskiego IŻiŻ.
Warsztaty, szkolenia i pochody z okazji Światowego Dnia Żywności
Warsztaty zdrowego odżywiania, szkolenia jak nie marnować żywności, a także pochody i korowody w różnych miastach wzywające do ograniczenia marnotrawstwa jedzenia organizują w piątek z okazji ustanowionego przez ONZ Światowego Dnia Żywności polskie banki żywności.