Kalafiory i brokuły na wschodzie Polski

Magdalena i Adam Mielniczukowie
W niedzielę 25 września w gospodarstwie Magdaleny i Adama Mielniczuków w Kryszynie (woj. lubelskie, gmina Telatyn) odbył się piknik kalafiorowo-brokułowy. Spotkanie zorganizowała firma Syngenta, przy współudziale firmy Tradecorp, Grupy Producentów Rozsad Krasoń oraz Gospodarstwa Ogrodniczego T. Mularski.

Magdalena i Adam Mielniczukowie już od 16 lat prowadzą gospodarstwo rolne, którego areał początkowo obejmował 16 ha, obecnie wynosi 80 ha. W uprawie dominują zboża, rzepak, buraki cukrowe, fasola i kalafior. Kalafior produkowany jest głównie na rynek warzyw świeżych, częściowo na przetwórstwo. Jak informował producent, w tym roku szczególnie trudne warunki uprawy wynikały z suszy i deficytu wody w glebie.

Tekst i fot. J. Klepacz-Baniak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRząd zajmie się projektem ułatwiającym rolnikom sprzedaż żywności
Następny artykułJurgiel: dobre wyniki eksportu produktów rolno-spożywczych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.