Mniejsza podaż hiszpańskich kalafiorów i brokułów winduje ich ceny

Niekorzystny dla uprawy warzyw kapustnych przebieg pogody w Hiszpanii spowodował zmniejszenie podaży kalafiorów i brokułów na rynku europejskim oraz obniżenie jakości oferowanych warzyw.

Na przełomie października i listopada pogoda była wyjątkowo deszczowa jak na ten rejon Europy – intensywne deszcze spowodowały duże zniszczenia w uprawach oraz problemy ze zdrowotnością roślin i jakości róż. Dodatkowo we wspomnianym okresie temperatura gwałtownie spadła, co spowodowało zahamowanie wzrostu roślin przez 1 do 2 tygodni, co wydłużyło cykl uprawowy tych warzyw.

Skutkiem zmniejszonej podaży i rosnącego w okresie świąteczno-noworocznym popytu na kalafiory i brokuły ceny wzrosły do tak wysokiego poziomu, że niektóre sieci handlowe czasowo usunęły wspomniane gatunki warzyw ze swoich półek, obawiając się, że ceny odstraszą klientów.

Za: FreshPlaza
AC-N

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa Kaukazie rośnie nam konkurencja?
Następny artykułInterpretacje ZUS, KRUS i NFZ będą publikowane w internecie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.