Nasiona – kalibrowane, zaprawiane, otoczkowane i podkiełkowane

Firmy nasienne poza hodowlą odmian skupiają się także na procesach uszlachetniających  nasiona, które pozwalają uzyskać oczekiwane przez producentów  warzyw efekty. Zdolność kiełkowania, wigor, przystosowanie do precyzyjnego  siewu, to niektóre parametry partii nasion, które można doskonalić

Produkcja warzyw jest obecnie  jednym z najbardziej wyspecjalizowanych  i intensywnych  działów ogrodnictwa. W wyniku  ciągle rosnących wymagań  jakościowych na rynku zarówno producenci  warzyw, jak i producenci rozsady poszukują materiału siewnego najlepszej jakości. Oprócz właściwej czystości  odmianowej, taki materiał powinien  charakteryzować się wysoką zdolnością  kiełkowania i dużym wigorem, być  przystosowany do precyzyjnego siewu  i zaopatrzony we wszystko, co zapewnia  szybkie wschody i wzrost roślin na  plantacji oraz ułatwia pielęgnację. Dążąc  do zaspokojenia wymagań odbiorców nasion, firmy nasienne stosują różne zabiegi,  które mają na celu uszlachetnianie  materiału siewnego. Do najbardziej  powszechnych należy zaliczyć: kalibrowanie,  zaprawianie, otoczkowanie oraz  podkiełkowywanie nasion. 

Nasiona kalibrowane
Kalibrowanie (frakcjonowanie) polega  na rozdzieleniu nasion na różne  frakcje w zależności o ich wielkości  (średnicy). Przykładowe zakresy kalibracji  wybranych gatunków warzyw oferowane  przez firmy nasienne zawarto  w tabeli 1.

W przypadku wielu gatunków  warzyw stwierdzono, że im większe  są nasiona, tym lepsza jest ich  jakość. Poprzez kalibrowanie można  wydzielić z partii nasiona najdorodniejsze  i w ten sposób podnieść ich  wartość siewną.Wiele badań wykazało,  że wraz ze wzrostem wielkości nasion rośnie ich energia i zdolność kiełkowania,  natomiast zmniejsza się liczba nasion  niekiełkujących. Jednak, jak wynika  z danych przedstawionych w tabeli 2,  jest to zależne od gatunku. W przypadku  rzodkiewki, buraka ćwikłowego  i cebuli nasiona o największej średnicy  charakteryzowały się największą zdolnością  kiełkowania. Im mniejsze były  nasiona, tym mniejsza była ich zdolność  kiełkowania. Z kolei w przypadku  gatunków z rodziny selerowatych, tj.  marchwi i pietruszki oraz kapusty, najlepsze  pod względem zdolności kiełkowania  były nasiona średniej wielkości.  Nasiona największe (najdorodniejsze)  charakteryzowały sięmniejszą zdolnością  kiełkowania. Może to potwierdzać  tezę, że nasiona bardzo duże często są  uszkodzone, co wpływa na pogorszenie  ich jakości. 

Z wielkością nasion skorelowana  jest ich masa, wyrażona przez masę tysiąca  nasion (MTN) i związana z masą  substancji zapasowych zawartych wewnątrz  nasion. Istnieje opinia, że  dobrze oddaje ona jakość nasion. Nasiona  większe i cięższe gwarantują zwykle szybkie i wyrównane wschody,  a w efekcie wyższe plony w porównaniu  z nasionami mniejszych rozmiarów.  U wielu gatunków duże nasiona korzystnie  wpływają na wczesność wschodów.  Ma to szczególne znaczenie u gatunków  o krótkimokresie wegetacji (np.  rzodkiewki), uprawianych na wczesny  zbiór (np. wczesnych odmian marchwi)  oraz wtedy, kiedy kiełkowanie przebiega  w niesprzyjających warunkach środowiska.  Nasiona drobniejsze szybciej  tracą swą wartość podczas przechowywania  i częściej są porażane przez czynniki  chorobotwórcze. W ofertach firm  nasiennych nasiona kalibrowane określane  są jako precyzyjne. Jest to zgodne  z normami Europejskiego Stowarzyszenia  Nasiennego (European SeedAssociation  – ESA-11.0086.3 PO). 

Nasiona zaprawione
Zaprawianie jest najczęściej stosowaną  metodą uszlachetniania nasion.  Celem zaprawiania jest zabezpieczenie  młodych roślin przed porażeniem przez  patogeny występujące w glebie, powodujące  zgorzel siewek oraz ograniczenie  chorób przenoszonych na nasionach  np. septoriozy selera, askochytozy grochu.  Zaprawianie zabezpiecza też przed  niekorzystnym wpływem szkodników  znajdujących się w środowisku glebowym,  które mogą stanowić zagrożenie  we wczesnych stadiach rozwojowych  roślin np. śmietka kiełkówka. Zaprawianie  chemiczne polega na umieszczeniu  na powierzchni nasion odpowiedniej  ilości preparatu o charakterze  ochronnym. Jest metodą prostą, tanią,  wymagającą stosunkowo niewielkich  ilości substancji chemicznych. Pozwala  na częściowe wyeliminowanie zabiegów  chemicznych w trakcie wzrostu roślin. Zaletą zaprawiania chemicznego  jest duża skuteczność działania. Stosując  zaprawiony materiał siewny,  otrzymuje się zwykle lepsze i bardziej  wyrównane wschody, a młode rośliny  są zdrowsze, szybciej rosną i w rezultacie  wydają wyższe i jakościowo lepsze  plony. Szczególnie wyraźne jest to  wtedy, gdy materiał siewny jest gorszej  jakości lub, gdy kiełkowanie i wschody  przebiegają w niekorzystnych warunkach  środowiska. Zaprawianie można  wykonać kilkoma metodami: na sucho,  półsucho, mokro. Na sucho stosuje się  zaprawy pyliste, które wraz z nasionami  umieszcza się w specjalnych zaprawiarkach.  Zaprawianie na półsucho polega  na zwilżeniu i wymieszaniu nasion  z małą ilością płynnego preparatu.  Takie nasiona nie wymagają przesuszenia.  Zaprawianie mokre polega na  zanurzeniu nasion w wodnym roztworze  płynnego preparatu na kilkanaście  minut. Po zabiegu nasiona muszą być  przesuszone. Ten sposób jest najbardziej  skuteczny ponieważ substancja  aktywna wnika do okrywy nasiennej.  Odmianą zaprawiania jest inkrustacja,  w której na nasiona nakłada się cienką  warstwę środków ochrony roślin, barwników  i lepiszczy. 

Nasiona otoczkowane
Otoczkowanie polega na pokryciu  nasion warstwą substancji otoczkującej  w celu zwiększenia ich rozmiarów  i masy oraz zmiany i wyrównania  kształtu. Zabieg ten umożliwia punkowy  wysiew drobnych nasion i regularne  ich rozmieszczenie w rzędzie. Dzięki  niemu unika się wysokich kosztów  robocizny związanych z pikowaniem  i przerywaniem roślin. W wyniku otoczkowania  masa nasion może ulec zwiększeniu od 2 do 50 razy. W skład otoczki  wchodzi warstwa budulcowa i klej  w postaci wodnego roztworu. Warstwę  budulcową mogą stanowić: glinka kaolinowa,  wapień, gips, perlit, torf i wiele  innych substancji. Otoczka powinna  być trwała, ale przepuszczalna dla wody i gazów, nie może stwarzać mechanicznych  oporów dla kiełka i wpływać toksycznie  na nasiona i siewki. Dodatkowo  do otoczki aplikowane są środki  ochrony roślin i startowe dawki nawozów.  Otoczkowanie nasion zapewnia  rozwijającej się roślinie korzystne warunki  wzrostu, dzięki kiełkowaniu  w sterylnych warunkach i stworzeniu  bariery ochronnej dla kiełków przed  porażeniem przez patogeny glebowe.  Z nasion otoczkowanych często otrzymuje  się liczniejsze, bardziej wyrównane  i wcześniejsze wschody. Nasiona  otoczkowane, oprócz niekwestionowanych  zalet mają jedną wadę – wymagają  do kiełkowania i wschodów większej  ilości wody niż nasiona nieotoczkowane,  dlatego przy niedoborze wody w glebie  wschody z nasion otoczkowanych  mogą być słabsze. W związku z tym,  wykorzystując nasiona otoczkowane do  siewu, warto zapewnić sobie możliwości  nawadniania plantacji. Obecnie otoczkowanie  stosuje się dla wielu gatunków  warzyw: marchwi, pietruszki, cebuli,  pora, sałaty, buraka ćwikłowego, kapusty,  kalafiora, kalarepy. 

[NEW_PAGE]Nasiona podkiełkowane
W ofertach wielu firm nasiennych  znajdują się nasiona podkiełkowane,  czyli kondycjonowane. Zabieg kondycjonowania  polega na kontrolowanym  zwiększaniu zawartości wody w nasionach  do poziomu, który umożliwia  zwiększenie ich aktywności życiowej,  nie wystarcza natomiast do rozpoczęcia  wzrostu zarodka i przebicia przez niego okrywy nasiennej. Wyróżnia się  kilka metod kondycjonowania: hydrokondycjonowanie,  osmokondycjonowanie  i matrykondycjonowanie. Podczas  hydrokondycjonowania nasiona są  umieszczane w specjalnych kolumnach  wypełnionych napowietrzaną wodą.  Najprostszą metodą hydrokondycjonowania  jest moczenie nasion wodzie.  Ogromną zaletą tego zabiegu jest skrócenie  czasu i wyrównanie kiełkowania  i wschodów oraz zwiększenie tolerancji  na obniżone temperatury podczas  kiełkowania (u gatunków ciepłolubnych  np. pomidora, ogórka). Hydrokondycjonowanie  jest z powodzeniem  stosowane w celu poprawy jakości nasion  wielu gatunków warzyw np. cebuli,  pora, marchwi, selera, pomidora,  papryki. 

Osmokondycjonowanie polega na  kontrolowanym zwiększaniu zawartości  wody w nasionach poprzez ich przetrzymywanie  w napowietrzonych wodnych  roztworach substancji osmotycznie  czynnych przez kilka dni. W praktyce  wykorzystuje się w tym celu wodne roztwory  solimineralnych albo roztwór glikolu  polietylenowego (PEG). Nasiona  po zabiegu są płukane i suszone. Po wysuszeniu mogą być przechowywane,  zachowując uzyskaną w wyniku zabiegu  wyższą jakość przez określony  czas.W porównaniu z hydrokondycjonowaniem,  osmokondycjonowanie ma  wiele wad – wysoki koszt substancji  osmotycznie czynnych, lepkość PEG  utrudniająca dostęp tlenu do nasion,  łatwość zakażeń mikrobiologicznych  oraz niska wydajność. Zaletą tego sposobu  traktowania nasion jest precyzyjne  wyrównanie procesu kiełkowania  u poszczególnych gatunków. Osmokondycjonowanie  wykorzystywane jest  przede wszystkim do uszlachetniania  nasion warzyw. Daje bardzo dobre  efekty w przypadku nasion z niezupełnie  wykształconymi zarodkami, np.  u roślin z rodziny selerowatych (marchwi  i pietruszki). 

W procesie matrykondycjonowania  nasiona mieszane są z substancją nośnikową,  która była wcześniej nawilżona  wodą. Nośnikiem wody może  być wermikulit, torf, związki bitumiczne.  Nasiona umieszcza się w tak  przygotowanej mieszaninie na okres,  który pozwoli osiągnąć stan napęcznienia,  ale uniemożliwi wykształcenie  korzonka zarodkowego. Nasiona po  wymieszaniu z wodą i substancją nośnikową  są przetrzymywane w określonej  temperaturze od kilkunastu godzin  do kilkunastu dni. Następnie substancja  nośnikowa jest oddzielana, a nasiona suszone  i przechowywane. Zabieg ten przyspiesza  i wyrównuje kiełkowanie nasion  warzyw, a zwiększając tolerancję nasion  na niską temperaturę podczas kiełkowania,  umożliwia wcześniejszy wysiew.  Końcowym efektem jest szybszy wzrost  i rozwój roślin oraz wyższy plon. 

Zabiegi kondycjonowania są doświadczalnie  opracowywane dla każdego  gatunku, a nawet partii nasion.  Wszystkie wymagają dużej dokładności.  Nieodpowiednio przeprowadzone  kondycjonowanie może wpłynąć na pogorszenie  jakości nasion. 

Nasiona podkiełkowane wybranych  gatunków warzyw w ofercie firm nasiennych  na polskim rynku przedstawiono  w tabeli 3.

Dr Marcela Krawiec, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowy wzór wniosku
Następny artykułWłasna kapusta -później

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.