Ogórki – najnowsze polskie mieszańce

Przedsiębiorstwo „Spójnia” Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze we współpracy z firmami Everris i P.P.H.U. Bogdan w ub.r. w gospodarstwie Artura Gacy w miejscowości Janików pod Kozienicami (woj. mazowieckie) zorganizowały szkolenie dedykowane producentom ogórków polowych.

Na spotkanie, które odbyło się w czasie zbiorów, przybyli ogrodnicy zajmujący się uprawą oraz przetwórstwem tego warzywa (kwaszenie). Na plantacji w Janikowie zaprezentowano sześć odmian ogórka polowego. Można było obejrzeć m.in. dobrze znanego mieszańca Śremski F1, który ze względu na wczesność i niezawodną plenność jest chętnie uprawiany przez producentów z tego rejonu. Drugą znaną już ogrodnikom odmianą był wczesny mieszaniec Śremianin F1. Jak przekazał Dariusz Bartnik, przedstawiciel firmy „Spojnia”, ogórek ten jest odporny na parcha dyniowatych i wysoce tolerancyjny wobec mączniaków rzekomego oraz prawdziwego. Jak poinformował A. Gaca, mieszaniec ten w minionym roku najlepiej plonował spośród wszystkich uprawianych w jego gospodarstwie odmian. Producent jest też zadowolony z jakości owoców, które są kształtne i jasne.

Z nowszych odmian z hodowli firmy „Spójnia” zaprezentowano m.in. mieszańca Wiarus F1 o kształtnych, jasnozielonych owocach. Jak informował D. Bartnik, odmiana ta wyróżnia się wczesnym, wysokim plonem, co potwierdził także gospodarz spotkania. Uwagę zwiedzających przyciągała również średnio późna odmiana Lukas F1 (fot. 1) – mieszaniec o dużej zdrowotności i jasnozielonych owocach, które z uwagi na odpowiedni stosunek długości do szerokości, są szczególnie polecane do kwaszenia. Jak twierdzili uczestnicy spotkania, dzięki odpowiednim proporcjom owoców i jasnej barwie ich skorki, ogórki bardzo atrakcyjnie prezentują się po kwaszeniu.

Fot. 1. Owoce odmiany Lukas F1 są szczególnie polecane do kwaszenia

W Janikowie przedstawiono także dwie najnowsze odmiany – Avatar F1 (fot. 2) i Słowiański F1 (fot. 3). Pierwsza odznacza się wczesnością i tolerancją na mączniaka rzekomego. Tworzy jasnozielone, grubobrodawkowe owoce. Ogórki mieszańca Słowiański F1 są również jasnozielone, z rozjaśnionym końcem przykielichowym. Ogórki obu odmian są przydatne do konserwowania i kwaszenia.

Fot. 2. Dwie najnowsze propozycje firmy „Spójnia”, przydatne do konserwowania i kwaszenia – Avatar F1…

Fot. 3. …oraz Słowiański F1

Po prezentacji polowej uczestnicy szkolenia wysłuchali wskazówek na temat dolistnego nawożenia ogórka, które przekazał Andrzej Miąsko z firmy Everris, a także mogli uzyskać informacje na temat preparatu Użyźniacz Glebowy UGmax zawierającego wyciąg mikrobiologiczny, stymulujący rozwój mikroorganizmów glebowych, który zaprezentowała Lidia Mierzyńska z przedsiębiorstwa P.P.H.U. Bogdan. 

Anna Maciejuk
Fot. 1–3 „Spójnia”

Artykuł pochodzi z numeru 3/2013 “Hasła Ogrodniczego”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.