Warzywa

Warzywa to dział poświęcony warzywnictwu polowemu. Najnowsze informacje dla Producentów warzyw. Uprawa, technika i ochrona dla warzyw polowych w najlepszych wydaniu.

700-300-katalogi-warzyw

„Produkt polski” – znakowanie żywności

We wrześniu ruszy kontynuacja ogólnopolskiej kampanii informacyjnej pod hasłem „Produkt polski”. Jej oficjalny początek będzie miał miejsce 11 września br., podczas konferencji prasowej Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Założeniem kampanii jest budowanie patriotyzmu konsumenckiego oraz zwiększenie rozpoznawalności oznaczenia „Produkt polski” zarówno wśród producentów, jak i konsumentów.

Kapusta, cebula i ziemniaki – te warzywa są w cenie

Notowania cen warzyw na rynku hurtowym z ostatniego tygodnia (16-22 sierpnia br.)

Klęski żywiołowe, niekorzystne zjawiska, katastrofy – pomoc już wkrótce

Od 27 sierpnia do 31 grudnia 2019 r. rolnicy, którzy ponieśli w gospodarstwach straty spowodowane klęskami żywiołowymi, bądź wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie pomocy.

Ceny ziemniaków w lipcu

W skali roku odnotowano znaczący wzrost cen ziemniaków zarówno w skupie (o 98,1%), jak i na targowiskach (o 102,6%).

Dofinansowanie do wapnowania gleb

Nabór wniosków na dofinansowanie do programu priorytetowego na lata 2019-2023 pt. „Ogólnopolski program regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie” rozpoczął się 1 sierpnia.

Usprawnienie wydatkowania środków finansowych

Rada Ministrów przyjęła 30 lipca projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu usprawnienia procesu wydatkowania środków finansowych w ramach systemów wsparcia bezpośredniego oraz w ramach działań objętych zintegrowanym systemem zarządzania i kontroli.

Konsultacje planu przeciwdziałania skutkom suszy

Od 15 sierpnia 2019 r. do 15 lutego 2020 r. w 15 największych polskich miastach odbędą się konsultacje społeczne planu przeciwdziałania skutkom suszy (PPSS).

Ukraina wykorzystała już kwoty bezcłowego eksportu do UE

Jak podaje UKAB – Ukraiński Klub Agrobiznesu Ukraina do 22 lipca wykorzystała większość kwot eksportowych przyznanych przez UE w ramach umowy o wolnym handlu. Wśród...

Powstał Fundusz Gwarancji Rolnych

Na podstawie umowy zawartej pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi a Bankiem Gospodarstwa Krajowego 30 lipca br. powstał Fundusz Gwarancji Rolnych w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Potencjał kulinarny ziemniaków

Ziemniak tylko z wody? – czy Polacy potrafią wykorzystać potencjał kulinarny kartofli? Jak wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, blisko 40% respondentów sięga po ziemniaki kilka razy w tygodniu, a u niemal 80% z nich są one nieodłącznym dodatkiem do obiadu.

Ostatnie artykuły

Kolejny krok ukraińskich plantatorów borówki

Borówka wysoka jest dla wielu ukraińskich sadowników atrakcyjną ze względu na opłacalność kulturą. Nie wszyscy jednak mają w dyspozycji podstawowy środek umożliwiający osiąganie optymalnych wyników uprawy. Stąd następny krok w technologii prowadzenia borówki na Ukrainie – uprawa w kontenerach.

Uzbeckie owoce i warzywa – taniej do Rosji

Przez cały 2020 rok uzbeckie owoce i warzywa będą wjeżdżały do Rosji korzystając z preferencyjnej stawki – obniżonej o 50%. Taką decyzję podjęły rosyjskie koleje.

Woda elektrolizowana (ECA), nowa skuteczna i bezpieczna metoda dezynfekcji linii nawadniających i materiału szkółkarskiego

Jak ważna jest dezynfekcja linii nawadniających wiedzą najlepiej producenci pomidorów i ogórków szklarniowych, którzy bez tego zabiegu nie widzą możliwości prowadzenia uprawy w następnym sezonie. Większość producentów owoców, którzy posiadają systemy nawadniające w uprawach glebowych (fot. 1) nie przywiązuje jeszcze dużej uwagi do tego zagadnienia. Dopiero pojawiające się problemy z zatykaniem kapilar, sprawia że zwiększa się zainteresowanie tym tematem. Niestety nie wszyscy ogrodnicy zdają sobie sprawę, że system nawadniający w uprawach glebowych czy bezglebowych jest również siedzibą lub miejscem namnażania się wielu groźnych bakterii czy grzybów chorobotwórczych, które następnie są rozprzestrzeniane wraz z wodą i infekują kolejne rośliny.