Niemieckie szparagi – z Hesji, Nadrenii-Palatynatu i Badenii-Wirtembergii

Szparagi są uprawiane w wielu częściach Niemiec. Szczególnie dobrze udają się na glebach lekkich i potrzebują dużo słońca. Według informacji Federalnego Urzędu Statystycznego powierzchnia ich uprawy w całych Niemczech wynosi około 23 000 hektarów. W ubiegłym roku zebrano ich prawie 128 000 ton, nieco więcej niż w 2016 r.

Czarny czosnek z Chin

Nikt nie kwestionuje zalet zdrowotnych i dietetycznych czosnku, ale nie każdy akceptuje jego długo utrzymujący się aromat. Kolejną propozycje kompromisu przedstawiają Chińczycy z Dali (miasto i powiat w prowincji Junnan, na południowym zachodzie kraju). Wyhodowali czarny czosnek.

Europejczycy chcą jeść naturalnie – to szansa dla polskich producentów

Z raportu „Innowacyjność vs. zdrowie. Szanse dla marek spożywczych”  opracowanego przez firmę analityczną Mintel dla Banku Zachodniego WBK wynika, że prawie 1/3 wszystkich nowych produktów z kategorii żywności i napojów wprowadzonych w Europie między październikiem 2016 r. a wrześniem 2017 r., miała oświadczenia „naturalne”. Najwięcej takich nowości pojawiło się na bardzo ważnych dla polskiego eksportu rynkach takich jak Niemcy, Wielka Brytania oraz Francja. Eksperci BZ WBK wskazują, że popularność zdrowych produktów w Europie może być ważną biznesową sugestią dla rodzimych producentów zainteresowanych rozwojem sprzedaży zagranicznej. 

Grecy produkują szparagi… dla Niemców

Podczas gdy niemieckie szparagi można zwykle zbierać dopiero od kwietnia, pierwsze szparagi w północnej Grecji zostały zebrane pod koniec lutego. Około 90 procent tego "białego złota" zostało zapakowane i dostarczone do Niemiec. Sami Grecy niespecjalnie lubią to warzywo.

W sprawie trudnej sytuacji na rynku ziemniaków i innych warzyw

W związku z licznymi sygnałami od rolników szczególnie z powiatu sieradzkiego (tzw. zagłębia ziemniaczanego) Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego apeluje do  ministra rolnictwa o podjęcie pilnych działań w sprawie trudnej sytuacji na rynku warzyw i ziemniaków.

Rosja zwiększy produkcję ziemniaków

Do 2030 roku powierzchnia upraw oraz zbiory podstawowych gatunków warzyw polowych mają się w Federacji Rosyjskiej istotnie zwiększyć. Powierzchnia upraw wzrosnie do 90 mln hektarów (z 80,6 mln ha w 2017 r.).

Dla specjalistów od korzeniowych i kapustnych

W tegorocznym kalendarzu spotkań przedsezonowych producentów warzyw z rejonu średzkiego znalazło się szkolenie produktowe firmy Rijk Zwaan, które zorganizowano w Kórniku (woj. wielkopolskie).

Międzynarodowe Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych

Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego zapraszają do udziału w Międzynarodowym Sympozjum na Temat Marchwi i Innych Roślin Selerowatych (2nd ISHS International Symposium on Carrot and Other Apiaceae), organizowanym pod egidą Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych (ISHS). Sympozjum odbędzie się w Hotelu Holiday Inn w centrum Krakowa, w dniach 19 – 22 września 2018 r.

Biedronka. W ofercie tanie szparagi z Meksyku

Już niedługo w centralnej Europie rozpoczną się zbiory szparagów i handel ruszy pełną parą. Na ostatniej prostej przed sezonem w marketach pojawiła się nowa oferta zielonych szparagów sprowadzanych z Ameryki Południowej.

Pomidor dla przemysłu: Astrachań będzie liderem?

Zbiorcze dane na temat rosyjskiej produkcji pasty pomidorowej i innych produktów pochodzących z przetwórstwa pomidorów nie są jednoznaczne. Wiadomo na pewno, że import jest co najmniej dwukrotnie większy od własnej produkcji oraz to, że są w Federacji Rosyjskiej obszary, gdzie może ona być duża i dobrej jakości. Zdaniem Rosjan - oczywiście najlepsza na świecie.