W ciągu dziewięciu miesięcy tego roku rosyjskie zbiory warzyw szklarniowych wzrosły o 21,7%. Bardziej wzrosła uprawa pomidorów, którego to gatunku produkcja wzrosła o 35,7% niż ogórek (wzrost o 18,3%).
W tonach produkcja przedstawia się jednak następująco: pomidorów zebrano 186,5 tys. ton, ogórków – 405,8 tys. ton. Tak więc to ostatnie warzywo utrzymuje pozycję lidera.
Wzrosty zbiorów przypisuje się powiększeniu powierzchni upraw o 170 hektarów nowych szklarni oddanych do eksploatacji w 2016 roku. W bieżącym roku ma do tego dojść jeszcze 280 hektarów.
Według zapewnień prezydenta związku producentów warzyw Sergieja Korolowa w najbliższych trzech latach import warzyw szklarniowych do Rosji będzie się utrzymywał w przedziale 10-15%, więc uwzględniając pomoc z budżetu (20% kosztów budowy szklarni) i ulgowe kredyty branża ma przed sobą dobre perspektywy. Obecnie rodzima produkcja pomidorów pokrywa około połowy zapotrzebowania, ogórków – do 85%.
za: apiefp.com