Tajniki ziemniaczanej produkcji w Żelaznej

Dzień Ziemniaka organizowany przez Rolniczy Zakład Doświadczalny w Żelaznej we współpracy z firmą Bayer wpisał się już na stałe do kalendarza imprez ziemniaczanych w naszym kraju.
Podczas tegorocznej, XIV edycji, która odbyła się w sobotę 9 lipca, tradycyjnie nie zabrakło stoisk firm z branży, kolekcji odmian oraz poletek z doświadczeniami nawozowymi i ochroniarskimi. Spore audytorium zgromadziły również wykłady przygotowane dla uczestniczących w spotkaniu producentów ziemniaka i przedstawicieli zakładów przetwórczych.

W pierwszym wystąpieniu panelu wykładowego Dariusz Rutkowski – dyrektor biura Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP prezentował korzyści płynące z wdrażania standardów zrównoważonego rolnictwa, między innymi do gospodarstw ziemniaczanych. Prelegent informował, że pod hasłem „rolnictwo zrównoważone” kryje się efektywna produkcja bezpiecznej i wysokiej jakości żywności w sposób chroniący środowisko naturalne. Prowadzona powinna być tak, aby poprawiać socjalne i ekonomiczne warunki bytu rolnika oraz innych osób pracujących w gospodarstwie, jak również lokalnej społeczności.


Gospodarzem spotkania był Edward Pawlik – dyrektor RZD w Żelaznej

Takie podejście do produkcji żywności niesie szereg korzyści: dla środowiska, społeczeństwa i stosującego je rolnika. Dzięki wdrożeniu standardów rolnictwa zrównoważonego producent żywności zyskuje, między innymi polepszenie stanu gleby, nowe rynki zbytu, poprawę rentowności gospodarstwa oraz wiedzę i doświadczenie, a podstawową korzyścią dla społeczeństwa jest poprawa bezpieczeństwa żywności.
 


Dariusz Rutkowski dyrektor biura Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP 

Nowość wśród zapraw

W czerwcu tego roku przybyło zapraw do ziemniaka o czym informował Bronisław Kwiatkowski z firmy Bayer. Nowością w tym segmencie środków ochrony roślin jest Moncereen PRO250 FS do ochrony ziemniaka przed rizoktoniozą i parchem srebrzystym. Pach srebrzysty odpowiada za problemy ze wschodami ziemniaków, jak również wpływa na obniżenie wartości handlowej bulw, szczególnie tych mytych, dlatego ochrona plantacji przed tą chorobą pozwala uzyskać większe plony i lepszą jakość produktu – przekazywał B. Kwiatkowski. Nowy preparat zawiera w swoim składzie dwie substancje aktywne: pencykuron i prothioconazol. Pierwsza z nich – pencykuron – działa kontaktowo na sprawcę ryzoktoniozy, natomiast prothioconazol jest substancją o działaniu systemicznym o wysokiej skuteczności przeciwko grzybowi wywołującemu parcha srebrzystego. Jak informował przedstawiciel firmy Baye,r dostępna na polskim rynku od nowego sezonu zaprawa będzie barwiona na czerwono.


O spektrum działania nowej zaprawy do sadzeniaków Moncereen PRO 250 FS informował Bronisław Kwiatkowski z firmy Bayer

Nową zaprawę z dobrym rezultatem testowano na polach doświadczalnych RZD w Żelaznej, w uprawie odmiany Saturna nawożonej przed sadzeniem solą potasową (200 kg/ha) oraz nawozem ADOB PO (700 l/ha). Ponadto kolejny rok w zakładzie doświadczalnym prowadzona była ocena skuteczności kompleksowego programu ochrony ziemniaka produktami firmy Bayer (tabela). Pola z obydwoma doświadczeniami można było obejrzeć podczas Dnia Ziemniaka. 

Oszczędne i precyzyjne zaprawianie sadzeniaków 
Rafał Szulwic z firmy ULV Polska przybliżył zasadę działania zaprawiarki do ziemniaków Mafex Potato, która pozwala precyzyjnie zaprawić sadzeniaki ultra małą objętością preparatu, bez konieczności jego rozcieńczania lub z użyciem niewielkiej ilości wody. Urządzenie działa bezciśnieniowo i zawdzięcza swoją skuteczność dyszy, której konstrukcja oparta jest na dysku wirowym obracającym się z dużą prędkością (do 18 tys. obrotów na minutę). Ciecz podawana na dyszę wężykami jest silnie rozpylana na krawędziach dysku. Z 1 ml preparatu urządzenie wytwarza 30 do 40 mln kropli, co zapewnia bardzo dobre pokrycie bulw. System Mafex Potato jest mobilny – wystarczy go umieścić nad stołem inspekcyjnym odziemiaczem lub innym urządzeniem powodującym obracanie się bulw ziemniaka, aby zapewnić ich bardzo precyzyjne pokrycie zaprawą. Po zakończeniu zaprawiania można go zdemontować i przenieść do magazynu – informował R. Szulwic.


Rafał Szulwic z firmy ULV prezentował urządzenie Mafex Potato do zaprawiania sadzeniaków z  użyciem ultra małej objętości preparatu

Dzień Ziemniaka to również okazja do wymiany doświadczeń i rozmów producentów z przetwórcami w nieco luźniejszej niż zazwyczaj atmosferze, do której tłem była nowo otwarta przechowalnia RZD-Żelazna z systemem wentylacji firmy Omnivent.

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Artykuł pochodzi z numeru 8/2016 miesięcznika „Warzywa”
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTargi Natura Food
Następny artykułKrajowe wina w wielkiej sieci handlowej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.